Στον χαρακτηρισμό του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καρυάς στη Φθιώτιδα ως ιστορικού τόπου προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Ο Σταθμός της Καρυάς, ως τόπος σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αποτελεί μνημείο της βαναυσότητας και της θηριωδίας του ναζισμού και είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής ιστορικής μνήμης, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Το έργο εξυπηρετούσε τις ανάγκες ανεφοδιασμού των Ναζί, που είχαν εντείνει τις προσπάθειες μεταφοράς πρώτων υλών και στρατιωτικών δυνάμεων. Οι υποσιτισμένοι και εξουθενωμένοι εργάτες αναγκάζονταν να σπάζουν πέτρες με τα χέρια και να φορτώνουν βαγονάκια υπό βίαιες συνθήκες. Πολλοί πέθαναν είτε από εξάντληση είτε από εκτελέσεις. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, το εργοτάξιο εγκαταλείφθηκε. Οι ξύλινοι στρατώνες αφαιρέθηκαν από αντάρτες, και σήμερα σώζεται μόνο ένα πέτρινο κτήριο και ένα πηγάδι.
Περισσότερα: ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΡΥΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τίμησε τους Αμερικανούς Φίλους του, στο πρόσωπο του Δρ. Δημήτρη Αργυριάδη, παλαίμαχου μέλους και Γραμματέα του Συμβουλίου των Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ και δωρητή του Μουσείου, με την αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.
Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής, αποκαλύφθηκε και έτερη πλακέτα, προς τιμή των Αμερικανών Φίλων για τη διαχρονική συνεισφορά τους προς το Μουσείο.
Την τελετή προσφώνησε η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου που μίλησε για την προσωπική της γνωριμία με τον κ. Αργυριάδη και για το πόσο την ενθάρρυνε και την εμψύχωσε, όταν είχε αναλάβει τη θέση της στο Μουσείο, ενώ επισήμανε τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που τρέφει πάντα για εκείνον.
Της Ντορέτας Μπογιατζή
Στις 8 με 11 Μαΐου 2025, παρευρέθηκα στο συνέδριο Mediterranean Multipliers, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε η ομάδα των ΕΝΕ-λοντών από τον διοργανωτή του συνεδρίου και συνεργάτη της ΕΝΕ, Mike Mendoza.
Ως νέο μέλος της ομάδας των ΕΝΕ-λοντών, ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος σε ένα ευρωπαϊκό εβραϊκό συνέδριο και χάρηκα απίστευτα πολύ που γνώρισα ενεργά μέλη της Ισπανικής, της Πορτογαλικής και της Ιταλικής κοινότητας, καθώς μιλήσαμε ανοιχτά για τις εμπειρίες μας ως μέλη των κοινοτήτων μας.
Ακούγοντας τα παιδιά έμαθα με ποιον τρόπο εκείνοι είναι “leaders” στις κοινότητές τους, καθώς και τις δράσεις που υλοποιούν στις χώρες τους με στόχο να ενισχύσουν την εβραϊκή ταυτότητα των νέων. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, δικτυώθηκα με νέους ηγέτες από άλλες χώρες και παράλληλα ανέπτυξα μεγαλύτερη αυτογνωσία για το δικό μου τύπο ηγεσίας.
Ειδικότερα, μέσω των ευρηματικών workshops οργανωμένων από τον Neil, μάθαμε πώς η ηγεσία είναι μια συλλογική υπόθεση που προάγει κυρίως την ομαδικότητα.
Από τις κορυφαίες στιγμές του σεμιναρίου - εκτός των γνώσεων για το πώς να γίνουμε ηγέτες με αντίληψη, κοινή αποστολή και ενσυναίσθηση - θα μου μείνουν αξέχαστες οι βόλτες στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού, και η επίσκεψη στη συναγωγή όπου απολαύσαμε ένα εναλλακτικό και εύθυμο Σαμπατ γεμάτο με τραγούδια και μουσική.
Περισσότερα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΕΝΕ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Του Σαμ Μόσιου
Δεν ήμουν ποτέ αυτό που θα αποκαλούσα καλλιτέχνη. Μεγαλώνοντας, οι μπάλες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ήταν πολύ πιο ελκυστικές από πινέλα και καμβάδες. Έτσι, όταν έλαβα την πρόσκληση για το σεμινάριο “Brushstrokes of Belonging: Identity in Art & Expression” στο Deliblato της Σερβίας (13-15 Ιουνίου 2025), με θέμα την έκφραση της ταυτότητας μέσα από τις οπτικές τέχνες, αναρωτήθηκα: Τι μπορώ να προσφέρω, και κυρίως, τι μπορώ να αποκομίσω; Τελικά, η απόφαση να συμμετάσχω ήταν μία από τις καλύτερες που έχω πάρει.
Περισσότερα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΕΝΕ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Σαν κυνηγημένα πουλιά»: Έλληνες Εβραίοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο».
Η έκθεση, που εστιάζει στους Έλληνες Εβραίους κατά την περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η πρώτη με ανάλογο περιεχόμενο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα και τα εγκαίνιά της συγκέντρωσαν πολύ κόσμο ενδιαφερόμενο για το θέμα της.
Την εκδήλωση καλησπέρισε η διευθύντρια του ΕΜΕ, Ζανέτ Μπαττίνου που μίλησε για τη σπουδαιότητα παρουσίασης μιας τέτοιας έκθεσης και για τη θέση της στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΕΜΕ. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία του χορηγού της έκθεσης Νισσήμ Μιγιονή που εξέφρασε την περηφάνια του να συνδέεται το όνομά του με αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.
Στη συνέχεια ο Ραφαήλ Μωυσής, που δάνεισε πρωτότυπο υλικό στην έκθεση, μοιράστηκε με τους παραβρισκόμενους σκέψεις του πατέρα του Ασσέρ Μωυσή καθώς και δικές του, που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν αυτής της προσπάθειας.
Έπειτα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΜΕ, Μίκης Μοδιάνο που με τη σειρά του τόνισε την αξία της έκθεσης και της συνοδεύουσας έκδοσης, ενώ ευχαρίστησε τόσο την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Μπεζέ όσο και όλο το προσωπικό του Μουσείου.
Τελευταία, πήρε το λόγο η επιμελήτρια της έκθεσης που αναφέρθηκε στην προσωπική της έρευνα για να συγκεντρωθεί το υλικό και στα περιεχόμενα της έκθεσης, όπως οι προσπάθειες ανασυγκρότησης των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η βοήθεια από διεθνείς φορείς. Οι εμπειρίες των επιζώντων των στρατοπέδων και των Εβραίων αντιστασιακών στη διάρκεια του Εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Τα διλήμματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι επιζώντες, όπως λ.χ. ζωή στη Διασπορά ή μετανάστευση πρωτίστως στο Ισραήλ και τόσα άλλα.
Κλείνοντας, η διευθύντρια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους κάλεσε να πιούν ένας κρασί, ενώ τους ενημέρωσε ότι σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση για προγραμματισμένες ξεναγήσεις στη νέα περιοδική έκθεση.
Η έκθεση περιλαμβάνει: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρώτες εκδόσεις, θρησκευτικά αντικείμενα, δημοσιεύματα στον Τύπο, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις επιζώντων, κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, κ.ά. Η έκθεση απευθύνεται στο γενικό ελληνικό και διεθνές εβραϊκό και μη εβραϊκό κοινό, μαθητές, φοιτητές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία, εκτός από το να διαβάσει σύντομα κείμενα, να δει αποσπάσματα από συνεντεύξεις επιζώντων και βίντεο από την καθημερινή ζωή τους μετά τον πόλεμο, καθώς και επίκαιρα της μεταπολεμικής εποχής που αποτυπώνουν τη μετανάστευση και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα προσφύγων των Ελλήνων Εβραίων.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 – 16.00
Κυριακή: 10.00 – 16.00
Σάββατο: Κλειστά
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2025
ΠΗΓΗ: facebook ΕΜΕ, 7.6.2025