Για τις γιορτές Rosh Hashanah (Πρωτοχρονιά) και Yom Kippur (Ημέρα της Εξιλέωσης), το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας εβραϊκού θρησκεύματος να έχουν μια χρονιά γεμάτη υγεία, ειρήνη και ευημερία.
Υπουργός Παιδείας
Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής απέστειλε το παρακάτω μήνυμα για τις γιορτές του Ρος Ασανά και του Κιπούρ:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ κύριε Γενικέ,
Με αφορμή τις μεγάλες Εβραϊκές εορτές της Πρωτοχρονιάς, Rosh Hashanah, και της Ημέρας της Εξιλέωσης, Yom Kippur, παρακαλώ να δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Ο Θεός να ευλογεί τα βήματά μας οδηγώντας μας σε έργα αγαθά και φιλάνθρωπα, σε δρόμους αγάπης και ειρήνης, και να μας χαρίζει το θάρρος της αυτογνωσίας και τη δύναμη της συγχώρεσης.
Mε αφορμή τον εορτασμό του νέου εβραϊκού έτους 5785, η ειδική απεσταλμένη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, πρέσβυς κα Χρυσούλα Αλειφέρη έστειλε στο ΚΙΣΕ την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητοί κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Με την ευκαιρία της επικείμενης Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς Ρος Ασανά εύχομαι σε εσάς, στα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και τις οικογένειές σας, καθώς και σε όλους τους Εβραίους στην Ελλάδα, το νέο Εβραϊκό έτος να φέρει γλυκές στιγμές με υγεία, αγάπη, ευτυχία και κάθε καλό.
Περισσότερα: ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5785
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος σας εύχονται το 5785 να είναι μία χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και ευτυχία.
Ιδιαίτερα, στους πολίτες του Ισραήλ ευχόμαστε σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη και η ευημερία και με ασφάλεια να συνεχίσουν την πορεία ανάπτυξης και προόδου.
Οι σκέψεις,οι προσευχές μας και οι ελπίδες μας γι’ αυτή τη χρονιά ας είναι στην απελευθέρωση των ομήρων. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε να απελευθερωθούν οι 101 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται ακόμη στα έγκατα της Γάζας και να επιστρέψουν σύντομα στην αγκαλιά των οικογενειών τους.
ΤΙΖΚΟΥ ΛΕΣΑΝΙΜ ΡΑΜΠΟΤ
της ανταποκρίτριας του ΑΠΕ Φ. Καραβίτη
Με το πρόγραμμα «Καρυά 1943. Εβραϊκή Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» και τις ομότιτλες εκθέσεις σε Βερολίνο και Αθήνα φωτίζεται, 80 και πλέον χρόνια αργότερα, ένα «τυφλό σημείο» της ιστορίας της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.
Ο συγγραφέας Γιώργος Βαφόπουλος το παρομοιάζει με «δαντική κόλαση». Ο τόπος μαρτυρίου για περίπου 400 Θεσσαλονικείς Εβραίους αναδεικνύεται τώρα, για να υπενθυμίσει ότι στη συλλογική μνήμη παραμένουν ακόμη υποφωτισμένες πολλές πτυχές της περιόδου της Κατοχής.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης για την Καταναγκαστική Εργασία βρίσκεται στην περιοχή Σενεβάιντε, στα ανατολικά του Βερολίνου, στον χώρο ακριβώς των καταλυμάτων των εργατών που δούλευαν καταναγκαστικά τη ναζιστική περίοδο.