Καθώς οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω (1944 – 2024) έχουν ήδη ξεκινήσει, από 16.7.24 στην Ρόδο, και θα ολοκληρωθούν στην Κω, στις 22.7.2024, μία συγκλονιστική έκθεση στο Μιλάνο τιμά την τραγική επέτειο παρουσιάζοντας στοιχεία για τους 1.817 εκτοπισθέντες Εβραίους της Δωδεκανήσου.
Η έκθεση «Οι Εβραίοι της Ρόδου – Έκλειψη μιας Κοινότητας, 1944 – 2024» παρουσιάζεται μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μουσείο και Κέντρο Μνήμης της Σοά, που λειτουργεί στις υπόγειες σήραγγες, κάτω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο.
Περισσότερα: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩ
Ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα άρνησης για την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.
Περισσότερα: ΕΚΘΕΣΗ UNESCO: ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Το βιβλίο του Γ. Καρατζόγλου «Μεσεγγυούχοι και δοσίλογοι» (εκδ. Επίκεντρο) παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 4.4.2024.
Περισσότερα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΕΣΕΓΓΥΟΥΧΟΙ & ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ»
Στο πλαίσιο των διαδικτυακών συναντήσεων της ομάδας ιστορικών για την ιστορία των γυναικών και του φύλου, στην εκδήλωση της 26.3.24, η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ μίλησε με θέμα "Επιβίωση, μαρτυρία, μεταβίβαση.
Η έκδοση Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάζει για πρώτη φορά, σε έναν τόμο και ηχογραφημένα, τα τραγούδια που γράφτηκαν από τους Έλληνες Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Τα υλικό προέκυψε μετά από πολυετή έρευνα της σοπράνο Μαριάντζελας Χατζησταματίου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, μέσα από την βιβλιογραφία του Ολοκαυτώματος, καθώς και μέσα από το αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια, ή μάλλον οι στίχοι τους, λειτουργούν σαν κάψουλες πληροφοριών που μέσα τους κλείνουν τον κόσμο όπως τoν έβλεπαν οι άνθρωποι αυτοί στις πιο ζοφερές στιγμές της ύπαρξής τους.