ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. 22.7.2024: Η Ελλάδα, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ασκώντας συνεπή και ισορροπημένη πολιτική αρχών, συνεργάζεται καλή τη πίστει με όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση διαφόρων παγκόσμιων προκλήσεων. Άρτι εκλεγείσα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο και δραστηριοποιείται, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα καθώς και την κοινωνία των πολιτών, για τη θωράκιση του σεβασμού τους και την αποτροπή της παραβίασής τους, στοιχεία που βρίσκονται στα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών.
Ογδόντα χρόνια μετά τη φρίκη του ναζισμού που οδήγησε σε εκατομμύρια θυμάτων και στο Ολοκαύτωμα, τη συστηματική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο τμήμα πολλών ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, με πρώτη εκείνη της Θεσσαλονίκης που σχεδόν αφανίστηκε, έχουμε όλοι καθήκον να θυμόμαστε και να περάσουμε τη σκυτάλη της γνώσης και της μνήμης στις νέες γενεές, να τις εκπαιδεύσουμε και να τις προετοιμάσουμε για μια κοινωνία όπου δεν θα έχει θέση και δεν θα είναι ανεκτός ο αντισημιτισμός.
Στο πνεύμα αυτό, η Ελλάδα συνέβαλε το τελευταίο διάστημα και αυτή στη διαμόρφωση και την υιοθέτηση τριών διεθνών κειμένων αρχών, αποτέλεσμα σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Περισσότερα: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις 6 και 7.6.2024 έγινε, στο αμφιθέατρο Αργυριάδης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ταυτότητα και Διαφορές», που διοργάνωσε το ΕΠΟΦΙ (Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας), του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
Το διάστημα 16 – 18.03.2024 διοργανώθηκε από το συμβούλιο της ΕΝΕ ένα σεμινάριο σχετικά με τον αντισημιτισμό με τίτλο “Bridges of Resilience: Understanding and Combating Antisemitism”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Νεολαίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), και παρακολουθήθηκε από 39 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Τσεχία, Σερβία, Γερμανία κ.λπ.).
Περισσότερα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕ: “Bridges of Resilience: Understanding and Combating Antisemitism”
Mνημόνιο Συνεργασίας για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού υπογράφηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στη Λευκωσία, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου (ΥΠΑΝ).
Το Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κύπρου, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και προνοεί την υλοποίηση δράσεων με στόχο τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε μορφής ρατσισμού.
Οι δράσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο αφορούν στην πραγματοποίηση σεμιναρίων, στη δημιουργία κοινής ψηφιακής πλατφόρμας συνεργασίας για εκπαιδευτικούς σε Κύπρο και Ελλάδα και στην ανάληψη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως η διεξαγωγή ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα, η οργάνωση επισκέψεων από τις σχολικές μονάδες και η υλοποίηση σχετικών δράσεων από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το Μνημόνιο προβλέπει, επίσης, τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής εργασίας στην οποία θα εκπροσωπούνται τα έξι εμπλεκόμενα μέρη και η οποία θα εντοπίζει και θα εξειδικεύει περαιτέρω τα πεδία συνεργασίας μεταξύ τους.
Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2024, με συνεργασία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου WJC, της Κροατικής Προεδρίας του IHRA, της Γ.Γ. Θρησκευμάτων, του ΕΜΕ και του ΚΙΣΕ, διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, δύο σεμινάρια / εργαστήρια εστιασμένα στην ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού και τον σύγχρονο αντισημιτισμό.
Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε τα στελέχη των Υπουργείων που είναι επιφορτισμένα με το έργο της κατάρτισης και της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Αντισημιτισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 συναρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και υπουργεία, μεταξύ των οποίων ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, η Υφυπουργός για Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η ειδική απεσταλμένη του Υπ.Εξ. για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού πρέσβης Χ. Αλειφέρη, ο εκπρόσωπος του WJC Δρ Λ. Σαλτιέλ και ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ Β.Ι. Ελιέζερ.
Το δεύτερο σεμινάριο, με τη συμμετοχή πρέσβεων και διπλωματών από 12 χώρες, έγινε για την ενημέρωσή τους γύρω από την μακραίωνη ιστορία, το Ολοκαύτωμα, τη σύγχρονη δράση των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας αλλά και τις εκφράσεις του αντισημιτισμού.
Περισσότερα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΕΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ