To Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των διαλέξεων “Μωυσής Ελισάφ” για τη Θρησκεία και τη Φιλοσοφία διοργανώνει στις 16.12.2024, στο Συνεδριακό Κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου την πρώτη διάλεξη με θέμα «Θρησκεία και βία: απόπειρες μιας φιλοσοφικής κριτικής».
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου και η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Μόνικα Φρανκ.
Πρόλογος θα γίνει από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό της διάλεξης έχει ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντώνιος Καλατζής.
Ομιλία θα κάνει ο καθηγητής Δρ. Thomas M. Schmidt του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης.
Περισσότερα: ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ "ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ" ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 29.10.2024, επισκέφθηκαν μαζί τον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, συνομίλησαν με δύο επιζήσασες του Ολοκαυτώματος από την Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και φύτεψαν συμβολικά δύο ροδιές.
Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε δώρο στο Μουσείο ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από τα Ιωάννινα που δείχνουν τη μεταφορά Ελλήνων Εβραίων Ρωμανιωτών, που ζούσαν εκεί, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και, όπως είπε, η πρώτη φωτογραφία δείχνει μια κοπέλα να κλαίει και από το πρόσωπο της καταλαβαίνει κανείς αυτό που επρόκειτο να γίνει.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, που το παρέλαβε, δήλωσε ότι αυτό το λεύκωμα θα αποτελέσει το πρώτο ιστορικό ντοκουμέντο που θα τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πολωνία για την 19η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos (11.10.24), μετέβη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Περισσότερα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Mε αφορμή τον εορτασμό του νέου εβραϊκού έτους 5785, η ειδική απεσταλμένη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, πρέσβυς κα Χρυσούλα Αλειφέρη έστειλε στο ΚΙΣΕ την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητοί κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Με την ευκαιρία της επικείμενης Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς Ρος Ασανά εύχομαι σε εσάς, στα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και τις οικογένειές σας, καθώς και σε όλους τους Εβραίους στην Ελλάδα, το νέο Εβραϊκό έτος να φέρει γλυκές στιγμές με υγεία, αγάπη, ευτυχία και κάθε καλό.
Περισσότερα: ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5785
Εικοσιτέσσερα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 720 μέτρων βρίσκεται το Αγραφιώτικο χωριό Αμάραντος (πρώην Μαστρογιάννη). Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένα μνημείο – σύμβολο για την εβραϊκή ιστορία της περιοχής. Ένα μνημείο διαφορετικό από τα άλλα διότι δεν είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν, αλλά στη μνήμη των σωτήρων τους, των κατοίκων του χωριού που στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έδωσαν ασφαλές καταφύγιο σε 62 άτομα, ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Καρδίτσας, μαζί με άλλα 20 άτομα από άλλες κοινότητες: 8 Εβραίους από την Θεσσαλονίκη, 5 από τα Τρίκαλα και 7 από τον Βόλο. Το Μνημείο Ευγνωμοσύνης κι Αναγνώρισης -με χαραγμένα τα λόγια «Όποιος σώζει μια ζωή σώζει τον κόσμο όλο»- τοποθετήθηκε στην πλατεία του Αμάραντου το 2017, ύστερα από πρωτοβουλία και χορηγία του Βίκτωρα Βενουζίου, του οποίου η οικογένεια σώθηκε κρυβόμενη στο χωριό.
Περισσότερα: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ