Στις 2.7.2025, ο Πρόεδρος του Holocaust Education Center Ιαπωνίας, κ. Makoto Otsuka, ο οποίος συνοδεύονταν από τη σύζυγό του, επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου τους υποδέχτηκαν η Νομική Σύμβουλος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, κα Έστερ Μωυσή, και η σύζυγος του Σοφολογιοτάτου Ραβίνου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του Τμήματος Εβραϊκής Επιμόρφωσης «Μερκάζ Αντραχά» της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, κα Γιάφα Νταγιάν.
Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από την Επιστημονική Υπεύθυνη, Δρ. Ξένια Ελευθερίου. Ακολούθησε εκτενής ενημέρωσή του σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Otsuka εξέφρασε την έντονη επιθυμία του για συνεργασία μεταξύ του Holocaust Educatiom Center και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
To Holocaust Education Center είναι το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης για παιδιά σχετικά με το Ολοκαύτωμα που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία. Το κέντρο είναι αφιερωμένο στα αμέτρητα παιδιά που τους αφαιρέθηκε η ελπίδα, το μέλλον και η ζωή τους. Εκθέτει ιστορικά αντικείμενα που προσφέρθηκαν από κέντρα Ολοκαυτώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και από πολλούς επιζώντες που συνεργάστηκαν εθελοντικά, ώστε ο κόσμος να μάθει όσα πέρασαν. Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν μαρτυρίες της εποχής και το καθένα ξεδιπλώνει τη σκοτεινότερη περίοδο του Ολοκαυτώματος. Το «Κέντρο Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα» βρίσκεται στην πόλη Φουκουγιάμα, σαράντα πέντε λεπτά από την πόλη Χιροσίμα, όπου έπεσε η ατομική βόμβα πριν από πενήντα χρόνια, και μία ώρα και δέκα λεπτά από την Οσάκα. Το κέντρο συμβάλλει στην εμβάθυνση της κατανόησης της ιστορικής περιόδου και θα βοηθάει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των νέων για την ειρήνη στον κόσμο.