Το Ελληνικό πρόγραμμα του Αυστραλιανού Ραδιοφώνου SBS παρουσιάζει την εκδήλωση που διοργανώνει η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, με θέμα τους «Εβραίους της Ελλάδας» και με αφορμή τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Σίδνεϋ, την 1η Οκτωβρίου 2023. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ. Μεταξύ άλλων, ο ομιλητής θα αναφερθεί στην ιστορία του Αλμπέρτο Γιακοέλ, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ήταν γεννημένος το 1908 στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1993 στην Αυστραλία, στο Terrigal της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο Δρ. Βίνσεντ, στην συνέντευξή του στο SBS Ελληνικά (ακούστε την εδώ), αναφέρθηκε αρχικά σ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον ιδιαίτερο λόγο για την διοργάνωση φέτος ενός αφιερώματος στους Εβραίους της Ελλάδας.

Επίσης μίλησε για τον Ελληνοεβραίο Αλμπέρτο Γιακοέλ, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς και επέζησε του Ολοκαυτώματος για να μεταναστεύσει αργότερα στην Αυστραλία, έχοντας στενές επαφές με την τοπική ελληνική κοινότητα.

Στην εκδήλωση θα παρίσταται η κόρη του Αλμπέρτο Γιακοέλ, Νίνα Άντζελο, η οποία θα μιλήσει για την ιστορία της οικογένειάς της καθώς και για το βιβλίο της με τίτλο “Don't Cry, Dance: Μην κλαις, χόρευε”. Το βιβλίο περιγράφεται ως μία ιστορία επιβίωσης του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς. Εκεί είχαν γνωριστεί ο Ελληνοεβραίος πατέρας και η Πολωνοεβραία μητέρα της.

Τέλος, η εκδήλωση θα διανθιστεί με Σεφαραδίτικα τραγούδια.

Πηγή: SBS Ελληνικά