Η "Φωνή της Ελλάδας", ο διεθνής ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ, παρουσιάζει έναν νέο κύκλο 14 αυτοτελών ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Τα τρένα της σιωπής – Οι άνθρωποι πίσω από το Ολοκαύτωμα», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και διδάκτορα Ανθρωπογεωγραφίας Θωμά Σίδερη.

Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η εισβολή στην Πολωνία, φθινόπωρο 1939» θα μεταδοθεί την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023, ακριβώς 84 χρόνια μετά την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939.

Όλα τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του κύκλου θα μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, από 13:00 έως 14:00 και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμα ως podcasts από το www.ertecho.gr και από το application και το site της Φωνής της Ελλάδας.

Μέσα από συνεντεύξεις, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες και κείμενα, ημερολόγια και άλλα τεκμήρια, ξεδιπλώνεται η φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων ήδη από τη δεκαετία του 1930 με το οργανωμένο σχέδιο εκτοπισμού και, αργότερα, εξόντωσης των πληθυσμών.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: κάθε Παρασκευή, ώρα 13.00-14.00.

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

• Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.

• Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της Ε.ΡΑ)

• Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».

• Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.

Πηγή: ΕΡΤ, "Η Φωνή της Ελλάδας"