Η έκδοση Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάζει για πρώτη φορά, σε έναν τόμο και ηχογραφημένα, τα τραγούδια που γράφτηκαν από τους Έλληνες Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Τα υλικό προέκυψε μετά από πολυετή έρευνα της σοπράνο Μαριάντζελας Χατζησταματίου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, μέσα από την βιβλιογραφία του Ολοκαυτώματος, καθώς και μέσα από το αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια, ή μάλλον οι στίχοι τους, λειτουργούν σαν κάψουλες πληροφοριών που μέσα τους κλείνουν τον κόσμο όπως τoν έβλεπαν οι άνθρωποι αυτοί στις πιο ζοφερές στιγμές της ύπαρξής τους.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ.Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου, ο συγγραφέας Λέων Α. Ναρ, η συγγραφέας Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου και η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη.

-Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου είναι μονωδός, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και ερμηνεία της εβραϊκής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα. Έχει σπουδάσει μουσική ερμηνεία με ειδίκευση στην φωνή (πτυχία και μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ) και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Ως επικεφαλής δύο ερευνητικών προγραμμάτων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έχει κυκλοφορήσει τον δίσκο «Άγνωστοι μουσικοί θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων», καθώς και την παρούσα έκδοση συνοδεία ηχογραφημένου υλικού. Συνεργάζεται με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο ως ερμηνεύτρια όσο και ως ερευνήτρια. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου Pellegrinaggio al levante Ensemble, το οποίο ειδικεύεται στην παλιά μουσική διατηρώντας όμως μία επαφή με την παράδοση της Ανατολής.