Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήσαμε με το Γιώργο Νασιούλα, τη Μαρία Παπαδοπούλου και την Ανδριανή Χουλιάρα, μαθητή και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τη σχολική χρονιά 2022-2023, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και την Κρακοβία.

Το ταξίδι διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και συμμετείχε σε αυτό διασχολική ομάδα 32 μαθητών/τριών και 5 εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας, της Άρτας, του Ηρακλείου και της Τρίπολης οι οποίοι/ες βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν στον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Η επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου ήταν για εμάς ένα ταξίδι στην πιο οδυνηρή σελίδα της ιστορίας του 20ου αιώνα, σκοτεινό και στενάχωρο, αλλά ταυτόχρονα και μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Οι εικόνες που αντικρίσαμε, η θλίψη και ο πόνος που νιώσαμε για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των κρατουμένων στο στρατόπεδο και η οργή για τη φρικιαστική και απάνθρωπη συμπεριφορά των γερμανών ναζί θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό θα αποτελούν πάντα προτεραιότητα της σχολικής μας κοινότητας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Άννα Πρέντζα, Φιλόλογος

Μουσικό Σχολείο Άρτας

Δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο