Το διάστημα 16 – 18.03.2024 διοργανώθηκε από το συμβούλιο της ΕΝΕ ένα σεμινάριο σχετικά με τον αντισημιτισμό με τίτλο “Bridges of Resilience: Understanding and Combating Antisemitism”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Νεολαίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), και παρακολουθήθηκε από 39 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Τσεχία, Σερβία, Γερμανία κ.λπ.).

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με βάση τις ανάγκες των μελών της ΕΝΕ να μιλήσουν σχετικά με τη ραγδαία άνοδο του αντισημιτισμού ως επακόλουθο της 7ης Οκτωβρίου. Συνεπώς, κρίθηκε απαραίτητο αυτό το φαινόμενο να εξεταστεί από πολλαπλές πλευρές.

Για αυτόν τον λόγο κλήθηκαν να μιλήσουν πολλοί άξιοι ομιλητές και ομιλήτριες, ο καθένας εκ των οποίων προσέφερε το δικό του μοναδικό λιθαράκι στη διοργάνωση.

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, μίλησε για σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού, η Δρ. Ξένια Ελευθερίου, επιστημονική υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προσέφερε μια ιστορική ανασκόπηση του αντισημιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ο Ραββίνος Αθηνών Γκάμπριελ Νεγρίν, αναφέρθηκε σε βιβλικά αφηγήματα σχετικά με τις αντιεβραϊκές διακρίσεις, ο κος Máté Zsédely-Holler, απεσταλμένος του World Jewish Congress (WJC), ανέλυσε τις αντισημιτικές συνωμοσιολογίες και τους μύθους που τις περιβάλλει, ο Δρ. Danny Brom, κλινικός ψυχίατρος, διευθυντής αλλά και ιδρυτικό μέλος του Metiv: The Israel Psychotrauma Center, προσέφερε τακτικές διαχείρισης τραυμάτων, γνώση που δυστυχώς αποδείχθηκε πολύ χρηστική μετά την 7η Οκτωβρίου, η κα Hanna Holland, εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου (Jewish Agency for Israel) για την Τουρκία και τα Βαλκάνια, μαζί με τον συνάδελφό της κο Eduardo Huberman, μίλησαν για το πώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς επηρέασαν τις απανταχού εβραϊκές κοινότητες, ο κος Mike Mendoza, υπεύθυνος προγράμματος του Junction by JDC, μίλησε για την προσπάθεια αναβίωσης των εβραϊκών νεολαιών στα Βαλκάνια, καθώς και για το πώς μπορούν και οι Έλληνες Εβραίοι να αποτελέσουν μέρος αυτής της προσπάθειας, ο κος Ari Hechel, απεσταλμένος του οργανισμού Anti Defamation League (ADL), παρέθεσε πρακτικές συμβουλές όσον αφορά την αντιμετώπιση αντισημιτικών περιστατικών στην καθημερινή ζωή και ο Δρ. Τζάκο Λεβή συντόνισε ένα πάνελ διαφόρων ομιλητών με θέμα τις δυνατότητες που μπορεί να έχει κανείς μέσα στον εβραϊκό κόσμο.

Στο πάνελ συμμετείχαν κάποιοι από τους ομιλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και οι Caterina Cognini (Ταμίας του συμβουλίου του οργανισμού European Union of Jewish Students, EUJS) και Hanna Veiler (Αντιπρόεδρος του EUJS και μέλος του συμβουλίου του JSUD, Jüdische Studierendenunion Deutschland, Jewish Student Union of Germany). 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στα πλαίσια του προγράμματος, η ΕΝΕ έδωσε ηχηρό παρών στην Πορεία Μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/03, εις μνήμην του πρώτου τρένου που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη προς το Άουσβιτς.

Την εκδήλωση που ακολούθησε χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΕΝΕ, Ελιέζερ Σολομών Καμπελής, μαζί με την αντιπρόεδρο Ελισσάβετ Δέτση, η οποία επέλεξε να διηγηθεί την ιστορία του παππού της, Λέων Μπατή, του πρώτου Έλληνα Εβραίου που γύρισε από το Άουσβιτς. Επίσης, το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτι στο κοινοτικό κέντρο, στα πλαίσια του Σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα έληξε την επομένη, Δευτέρα 18/03, με έναν σύντομο και χαλαρωτικό περίπατο στο Σέιχ Σου.

Το συμβούλιο της ΕΝΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους ομιλητές και τους συνεργάτες του σεμιναρίου για την άψογη συνεργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελε να αποδώσει στην ΙΚΘ για τη φιλοξενία και για τη συνεχή υποστήριξη που παρείχε στην εν λόγω προσπάθεια. Τέλος, θα ήθελε να ευχαριστήσει και τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες που παρευρέθηκαν στο πρόγραμμα και έδειξαν τόση καλή διάθεση να αποτελέσουν μέρος αυτού του πολύ σημαντικού εγχειρήματος.

Το συμβούλιο της ΕΝΕ αποτελείται από τους:
Ελιέζερ Σολομών Καμπελής, Πρόεδρος
Ελισσάβετ Δέτση, Αντιπρόεδρος
Βίκτωρ Μωυσής, Γραμματέας
Λεονάρντο Κοέν, Ταμίας
Σαμ Μόσιος, Μέλος
Μάρκος Σούσης, Μέλος