Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, η Ι.Κ. Λάρισας είχε τη χαρά να υποδεχθεί τους μαθητές του Εβραϊκού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά με τους δασκάλους τους, οδεύοντας προς την Αθήνα, για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση μαθητών εβραϊκών σχολείων, έκαναν μια στάση στη Λάρισα, για να παραλάβουν και τους δικούς μας μαθητές, αλλά και να γνωρίσουν την Κοινότητά μας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Μωυσής Μανουάχ, τους καλωσόρισε στην αυλή του Εβραϊκού Σχολείου Λάρισας και η Διευθύντρια κ. Αλίνα Μωυσή τους παρουσίασε με λίγα λόγια την ιστορία του σχολείου και του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στη διαδρομή της Κοινότητάς μας και στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μελών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους δασκάλους του Σχολείου της Θεσσαλονίκης, η κ. Αλέγρα Φρανσέ και ο κ. Δαυίδ Μωυσής, υπήρξαν επίσης μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου της Λάρισας και συμπλήρωσαν την παρουσίαση με όμορφες προσωπικές τους αναμνήσεις.

Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου έμαθαν για το χρονικό του διωγμού των Εβραίων της Λάρισας και συζήτησαν για τους συμβολισμούς του έργου τέχνης που αποτελεί το μνημείο.

Φεύγοντας, το "στόλισαν" με τα λευκά τους λουλούδια...

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή που η Διευθύντρια του Εβραϊκού Σχολείου της Θεσσαλονίκης κ. Εύα Σαουλίδου – Σεβή πρόσφερε στον Πρόεδρο της ΙΚΛ, ως αναμνηστικό δώρο της επίσκεψης, μια υπέροχη μεγάλη μεζουζά, για τη Συναγωγή της Λάρισας. Πράγματι, δεν υπάρχει πιο ουσιαστικό δώρο από αυτό και πιο συμβολική χειρονομία, δεδομένου ότι προήλθε από παιδιά! Είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη μεζουζά θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην εξώπορτα της Συναγωγής μας, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εργασίες και ξανανοίξει τις πόρτες της!