Μνήμες από τη ναζιστική θηριωδία «ξύπνησαν» το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2024, σε ένα κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εβραίων της πόλης, ακολούθησε βάσει προγράμματος το άναμμα κεριών εις μνήμην των 6 εκατομμυρίων θυμάτων στο αμφιθέατρο του ΔΩΛ. Συμβολικό χαρακτήρα είχαν οι χαιρετισμοί των επισήμων: του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, του δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μωυσή Μανουάχ, ενώ ως ηχηρό μήνυμα υπενθυμίστηκε η ρήση «Ποτέ ξανά».

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η ιστορικός κα Μαρία Ευθυμίου. Σε δηλώσεις της προς του δημοσιογράφους τόνισε πως πρόκειται για «μια σημαντική ημέρα παγκοσμίως, γιατί εύκολα μπορεί να ξαναγίνουν παρόμοιου τύπου κι έκτασης φρικαλέα γεγονότα. Η ανασκόπηση των όσων συνέβησαν μέσα στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, μόνο βοήθεια μας προσφέρει ως ανθρώπινο είδος.»

Οι εκδηλώσεις επισφραγίστηκαν με μουσικό αφιέρωμα από τη γυναικεία χορωδία inDONNAtion υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη.

Πηγή: OnLarissa.gr 25.1.2024 (Με βίντεο από τις ομιλίες και φωτογραφίες)