Η Ι.Κ. Βόλου, με την ανακοίνωση του θανάτου της Βάσως Σταματίου σε ηλικία 98 ετών, μιας από τις τελευταίες Ελληνίδες επιζήσασες του Αουσβιτς, έστειλε στις 23.6.2023 προς την οικογένεια της εκλιπούσης την ακόλουθη επιστολή:

«Ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών μας, εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για την απώλεια της αγαπητής Βάσως Σταματίου.

Την αείμνηστη είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 4.2.2018 η Κοινότητά μας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, του Δήμου Βόλου του Ορθοδόξου Δικτύου Ενημέρωσης και της Agape Hellas, για να τιμηθεί η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην εκδήλωση, άναψε το δεύτερο κερί, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ως πρώην όμηρος του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπιρκενάου με αριθμό βραχίονα 82224 και μας μίλησε, με συγκίνηση, για τις φρικτές αναμνήσεις από την περίοδο εκείνη. Η εκλιπούσα συγκλόνισε και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με το τρόπο αφήγησης των βιωμάτων της από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και με το μήνυμά της για διαρκή αγώνα εναντίον των ιδεών που γέννησαν το ναζισμό και τα απάνθρωπα εγκλήματά του.

Η Κοινότητά μας προσφέρει, στην μνήμη της, το ποσό των εκατό (100) ευρώ, στη “Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδος- Ίδρυμα Πετρή -Στέγη Γερόντων ”, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια μας.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

Ο Πρόεδρος ΜΑΡΣΕΛ ΣΟΛΟΜΩΝ
Ο Γεν. Γραμματέας ΒΙΚΤΩΡ ΦΙΛΟΣΩΦ»