Ο Γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΝΕ, Βίκτωρ Μωυσής, συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά και των Σίντι στην Πολωνία (Κρακοβία 29/7 έως 4/8/2023), ως μέρος της αντιπροσωπείας του European Union of Jewish Students (EUJS), στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dikh He Na Bister (μτφ: κοίτα και μην ξεχνάς).

Το πρόγραμμα αυτό είχε σκοπό την επιμόρφωση γύρω από τη γενοκτονία των Ρομά και των Σίντι από τους Ναζί, και σε αυτό συμμετείχαν 200 νέοι (Ρομά και μη) από όλη την Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συμμετέχων, Βίκτωρ Μωυσής: "Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν ένα τέτοιο μέρος με μη Εβραίους. Ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που ένιωσα ότι με ένωνε κάτι με αυτούς τους ανθρώπους, παρόλο που δεν ήμασταν όλοι Εβραίοι. Ότι, μέσα από τον κοινό μας πόνο, καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον. Βεβαίως δεν απουσίασε και το κομμάτι της μνημόνευσης των δικών μας ανθρώπων, σε μια πολύ όμορφη και βαθιά ουσιαστική στιγμή."

Η ΕΝΕ ευχαριστεί τη διοργάνωση του Dikh Ha Na Bister για την όμορφη εκδήλωση μνήμης και την αντιπροσωπεία για την πολύτιμη συμβολή της. Επίσης, ευχαριστεί το EUJS που παρείχε τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΝΕ στην εν λόγω διοργάνωση.