Την Κυριακή 8.10.2006, η Ι.Κ. Βόλου διοργάνωσε εκδήλωση τιμώντας τη σημαντική προσφορά του επιτίμου προέδρου κ. Ραφαήλ Φρεζή προς τον Εβραϊσμό του Βόλου και της Ελλάδας γενικότερα.
Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας κ. Βικ. Σακκής, έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου "Φόρουμ", με τη συμμετοχή των μελών της Κοινότητάς μας, εκπροσώπων του Εβραϊσμού απ΄ όλη την Ελλάδα και Χριστιανών φίλων.
 Τον κ. Φρεζή τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόεδροι του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης, του Ο.Π.Α.Ι.Ε. κ. Δ. Ταραμπουλούς, της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιακ. Βενουζίου, της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Σ. Μάισης, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Σ. Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης κ. Σ. Αμπαστάδο, ο γεν. γραμματέας του Κ.Ι.Σ. κ. Α. Ρεϊτάν, ο γεν. γραμματέας της Ι.Κ. Αθηνών κ. Δαν. Εμμανουήλ, ο γεν. γραμματέας της Ι.Κ. Λάρισας κ. Α. Ρούσσο, το μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Αλμπελανσής, το μέλος του Δ.Σ. της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Ζ. Παρέντε, ο επίτιμος πρόεδρος της Ι.Κ. Λάρισας κ. Ε. Μωϋσής, κ.ά. Από τις εν αδρανεία Κοινότητες παρέστησαν ο πρόεδρος της Ι.Κ. Καβάλας κ. Βικ. Βενουζίου και από την Καρδίτσα ο κ. Μ. Καπέτας. Παρέστησαν επίσης ομόθρησκοι από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τη Χαλκίδα.
 Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του πρόεδρου της Ι.Κ. Βόλου κ. Μ. Σολομών, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Ραφαήλ Φρεζή και στο τέλος του επέδωσε τιμητική πλακέτα καθώς και ένα στυλό, ως συμβολικό δώρο, για να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης του Βόλου κ. Ιακ. Λεβής επέδωσε στον τιμώμενο το Τιμητικό Δίπλωμα της ανακήρυξής του ως Επιτίμου Προέδρου της Ι.Κ. Βόλου.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και επεδόθησαν στον τιμώμενο συμβολικά δώρα από τον γ.γ. της Ι.Κ. Αθηνών, τον εκπρόσωπο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, τον γ.γ. της Ι.Κ. Λάρισας, τους προέδρους των Ι.Κ. Τρικάλων και Καβάλας, τον επίτιμο πρόεδρο της Ι.Κ. Λάρισας, τον πρόεδρο του Γηροκομείου Σ. Μοδιάνο ο οποίος εκπροσώπησε την οικογένεια του τιμωμένου καθώς είναι κουνιάδος του κ. Φρεζή, και τον πρόεδρο της Ι.Κ. Χαλκίδας ο οποίος, προς τιμήν του κ. Ρ. Φρεζή, προσέφερε χρηματικό ποσό υπέρ του έργου της Κοινότητας.
 Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες ξαναζωντάνεψαν την πολυετή διαδρομή του έργου του Ρ. Φρεζή στα εβραϊκά δρώμενα. Η συγκίνηση και η χαρά ήταν φανερές στο πρόσωπο του τιμωμένου καθώς άκουγε τα λόγια αναγνώρισης των ομιλητών και δεχόταν τις τιμητικές διακρίσεις ευχαριστώντας.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, ο Ραββίνος Λάρισας κ. Η. Σαμπετάι, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Μ. Μάτσας, ο επίτιμος πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σ. Μπενρουμπή και η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κα Ζ. Μπαττίνου.
Οι ομιλίες έκλεισαν με χαιρετισμό του πρόεδρου του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνη, ο οποίος επέδωσε στον κ. Φρεζή το Τιμητικό Μετάλλιο της 50ετίας του Κ.Ι.Σ. για την πολυδιάστατη προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό.
Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η εγγονή του τιμωμένου, η μικρή Υβόννη, προσέφερε, εκ μέρους της Κοινότητας, λουλούδια στη σύζυγο του τιμωμένου και γιαγιά της κα Υβόννη Φρεζή για τη στήριξη και τη συμπαράστασή της στον Ρ. Φρεζή.
Ευχές και συγχαρητήρια έστειλαν ο κ. Ζαχ. Σακκής, ο κ. Ιω. Βεντούρας και ο Δρ. Β. Βιτάλ, παλαιό μέλος της Κοινότητας και γιος του αειμνήστου Ραββίνου μας Ιωσήφ Βιτάλ.
Η εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρατέθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, καλύφθηκε από τον τοπικό Τύπο με ρεπορτάζ και αφιέρωμα στο έργο του Ρ. Φρεζή.
 
Μίλησαν για το έργο του:

 Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου κ. Μ. Σολομών, στην ομιλία του έκανε αναδρομή στο έργο του Ρ. Φρεζή:
"…Η δράση του Ραφαήλ Φρεζή στα εβραϊκά δρώμενα άρχισε από την παιδική του ηλικία όταν εντάχθηκε στην ομάδα προσκόπων "Μακαμπή" και συνέχισε με την Εβραϊκή Νεολαία. Μέχρι το 1957 εργάστηκε στις Επιτροπές Σεισμοπλήκτων, Περίθαλψης και Πνευματικής Δράσης. Επίσης διευκόλυνε τα μέλη της Κοινότητας στη σύνταξη των δικαιολογητικών προκειμένου αυτοί να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και την Αμερική. ΄Ολες αυτές οι δραστηριότητες τον ανάγκασαν να εργαστεί υπεράνθρωπα, προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία σ'αυτές τις αποστολές.
Στις αρχές του 1957 εκλέχθηκε γεν. γραμματέας (θέση την οποία κατείχε σχεδόν ανελλιπώς μέχρι το 1975). Αναλαμβάνει ένα τιτάνιο έργο που συνίσταται στην ανέγερση των 'εβραϊκών πολυκατοικιών' και την ανοικοδόμηση της Συναγωγής.
Το 1975 εκλέχθηκε πρόεδρος της Κοινότητας με μεγάλη πλειοψηφία, θέση που διατήρησε μέχρι το 2005.
 Μεθοδικός, ανήσυχος με βαθύ το αίσθημα του καθήκοντος σημείωσε- με την βοήθεια των συνεργατών του- σημαντικές επιτυχίες σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Κοινότητας, με βασικότερο στόχο την οικονομική αυτάρκεια της Κοινότητας που, εκείνη την εποχή, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.
 ...Ο Ραφαήλ σε όλη την διάρκεια της θητείας του χειρίστηκε τα Κοινοτικά θέματα με οξυδέρκεια, νηφαλιότητα και με βαθύ αίσθημα ευθύνης.
 Εκτός από τα εβραϊκά δρώμενα, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και αργότερα συμμετείχε στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, από το οποίο τιμήθηκε κατά τη συνταξιοδότησή του.
Εκανε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και άπειρες δημοσιεύσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και την εκτίμηση των βολιωτών.
Επίσης, με ιστορικές και άλλες πληροφορίες που έδινε σε ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, στο Γιάντ Βασέμ κ.α., κατέστησε τη Κοινότητά μας ευρύτερα γνωστή στον Εβραϊσμό του εξωτερικού.
Ο Ραφαήλ έχει να επιδείξει άριστο συγγραφικό έργο, προϊόν μόχθου και μελέτης. Το κίνητρο της προσφοράς και της αγάπης για τον εβραϊσμό τον ώθησαν να ασχοληθεί και να καταξιωθεί και σ΄ ένα αντικείμενο ΑΓΝΩΣΤΟ γι΄ αυτόν, εκτός βέβαια από ένα διάστημα που -σε πολύ νεαρή ηλικία- υπήρξε ανταποκριτής στις εφημερίδες "Εβραϊκή Εστία" & "Ισραηλιτική Επιθεώρησις".
Το πρώτο του βιβλίο "Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου" εκδόθηκε το 1994 και επανεκδόθηκε βελτιωμένο το 2002. Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε αυτό το βιβλίο του άνοιξε τα φτερά και ο Ραφαήλ Φρεζής συνέχισε, το 1999, με το βιβλίο "Ο Εβραϊκός Τύπος στην Ελλάδα". Συνέχισε με μικρότερες εκδόσεις οι οποίες ήταν "αφιερώματα" στο "Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Αμέρικαν Τζόϊντ στην Ελλάδα", στην "Εξεγέρση των Εβραίων στο γκέττο της Βαρσοβίας και στο στρατόπεδο Μπιρκενάου", καθώς και στις "Πτυχές του ναζιστικού διωγμού των Εβραίων στην Αθήνα" και μια μονογραφία για το "εκπαιδευτικό έργο των Σχολών της Alliance Israelite Universelle" στην Ελλάδα.
Ακολούθησε το πόνημά του "Έλληνες Εβραίοι συγγραφείς και λογοτέχνες", που εκδόθηκε το 2005, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμη έργο του η "Eλληνική Βιβλιογραφία 1716-2005", που εκδόθηκε από το Κ.Ι.Σ. και αναφέρεται σε όλα τα βιβλία που κυκλοφόρησαν με θέμα την ιστορία, το πολιτισμό των Εβραίων, το Ολοκαύτωμα. Δύο εργασίες του περιλαμβάνονται σε τόμους που εκδόθηκαν από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Βόλου και την "Εταιρεία Μελέτης Θεσσαλικών Ερευνών".
Η προσπάθειά του δεν έχει σταματήσει. Ετοιμάζει ένα καινούργιο έργο, με προσωρινό τίτλο "Ψηφίδες ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού", που αναφέρεται στην ιστορία των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων από την αρχαιότητα..."

 Ο γεν. γραμματέας της Ι.Κ. Αθηνών κ. Δαν. Εμμανουήλ είπε χαρακτηριστικά για τον τιμώμενο:
 "...Σε μια εποχή που ο εγωϊσμός και η αδιαφορία για τα κοινά περισσεύουν στην κοινωνία μας, άνθρωποι σαν τον Ραφαήλ λειτουργούν ως φωτεινοί φάροι που δείχνουν τον ορθό και ασφαλή δρόμο.
Ο Ραφαήλ, ένας εκ των επιφανών Εβραίων αγωνιστών, είναι πάντα στις επάλξεις για οτιδήποτε του ζητήθηκε χωρίς να διεκδικεί την προσοχή, ούτε ανταλλάγματα. Αθόρυβος, σωστός και αποτελεσματικός είναι πάντα στη σκέψη και στη καρδιά μας σαν ισόβιο μέλος των Κοινοτικών Συνεδρίων στα οποία διατελεί για πολλά χρόνια πρόεδρός τους..."

Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης, επιδίδοντας το Μετάλλιο της 50ετίας του Κ.Ι.Σ. στον τιμώμενο, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων:
"…Αισθάνομαι χαρά γιατί μπορώ να εκδηλώσω, τόσο εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος όσο και προσωπικά, τα αισθήματα τιμής που διακατέχουν όλους μας απέναντι στον χαλκέντερο Ραφαήλ.
 ...Ο Ραφαήλ Φρεζής επέτυχε να αποχωρήσει από τα "κοινά" με κάτι πολύ σημαντικό: την κοινή αναγνώριση.
Είμαι βέβαιος ότι ο Ραφαήλ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στα εβραϊκά θέματα. Η αποχώρηση δεν είναι στο χαρακτήρα του κι εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη της παρουσίας του. Γι΄ αυτό εκείνο που του εύχομαι είναι Υγεία και καλή συνέχεια κυρίως στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο που με ζήλο και πάθος συνεχίζει. Επίσης, επιθυμώ να συγχαρώ από καρδιάς τον πρόεδρο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ι.Κ. Βόλου, άξιους συνεχιστές του έργου του Ραφαήλ Φρεζή, για την πρωτοβουλία της σημερινής τιμητικής εκδήλωσης.
   
Αγαπητέ Ραφαήλ,
Το Τιμητικό Μετάλλιο της 50ετίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε λίγες, επίλεκτες εβραϊκές προσωπικότητες που προσέφεραν στον Ελληνικό Εβραϊσμό. Σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Ι.Σ., έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σου απονείμω το Μετάλλιο της 50ετίας ως τρανή απόδειξη της ομόφωνης αναγνώρισης της προσφοράς σου..."