Στις 25.7.2010 η Νομαρχία Δωδεκανήσου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου διοργάνωσαν εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ρόδου, η οποία ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από το Ραββίνο Αθηνών κ. Ιακώβ Αράρ και στη συνέχεια με χαιρετισμό του προέδρου του Κ.Ι.Σ.Ε. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος – Β΄ Γενιά κ. Μάριου Σούση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία διαφόρων μουσικών συνθέσεων σε σόλο βιολί από τον κ. Λεωνίδα Σακελλαρίδη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης, η Ι.Κ. Ρόδου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων και της κινηματογραφικής Λέσχης «Θέασις», διοργάνωσε στις 26.7.2020 στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον» την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ετς Χαγίμ - Δένδρο της Ζωής. Φωνές γύρω από μία Συναγωγή» της ανθρωπολόγου Βασιλικής Γιακουμάκη.
Βασικός σκοπός της ταινίας ήταν να δείξει ότι το εβραϊκό ιστορικό παρελθόν στον ελληνικό χώρο είναι πολύ πιο σύνθετο από ό,τι νομίζαμε ή μάθαμε στην επίσημη εκπαίδευση και ότι είναι φτιαγμένο από ιστορίες εθνοτικών ομάδων που συνυπήρχαν, που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και είχαν διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες.