Την Κυριακή 10.12.2000, σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή που έγινε στα Γραφεία της Κοινότητας , απονεμήθηκαν τα τιμητικά μετάλλια σε όσους Γιαννιώτες επιζώντες ομήρους δεν παρέστησαν στη μεγάλη εκδήλωση του ΚΙΣ και των Ι.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο.
    Έτσι, μετά τους Ναούμ Νεγρίν, Νίνα Νεγρίν, Ευθυμία Ματαθία, Αναστασία Σιαράβα και Ζανέτ Σεβή, οι οποίοι τιμήθηκαν στην Αθήνα, οι κυρίες Σαρίκα Βραχωρίτη, Χρυσούλα Καλέφ-Εζρά, Εσθήρ Σαμουήλ Κοέν, Εσθήρ Ιωσήφ Κοέν, Ευτυχία Σβώλη, Καίτη Παναγιώτη και Μαρία Μερσενίδου έλαβαν τα μετάλλια, ως μνήμη των ημερών οδύνης αλλά και θάρρους, δύναμης ζωής και δημιουργίας.
    Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Ιωσήφ Μπαττίνου και ακολούθησε σύντομη ομιλία της κας Νίνας Νεγρίν, μέλους του Δ.Σ. η οποία αναφέρθηκε στο συμβολισμό του μεταλλίου και στη σημασία της τιμής των επιζώντων ομήρων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους τιμηθέντες και τους συγγενείς τους, τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας καθώς και η λέκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μελετήτρια της ιστορίας της Κοινότητας κα Ελένη Κουρμαντζή.

Απονομή μεταλλίων στους επιζώντες
ομήρους στα Ιωάννινα.