Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18.5.2017), η ΕΡΤ πρότεινε και επανακυκλοφόρησε από το αρχείο της εκπομπή αφιερωμένη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Διαβάστε παρακάτω την είδηση και δείτε την εκπομπή ΜΕΤΑΜΟΥΣΕΙΟ:

(ΕΡΤ 17.5.17): Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή: ΜΕΤΑΜΟΥΣΕΙΟ - ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και της περιφέρειας τα οποία οι θεατές γνωρίζουν από τη μικρή οθόνη, μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής του 2011, επισκέπτεται το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, στην Αθήνα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και μας ξεναγεί στους χώρους τους. Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκης Μάτσας αφηγείται την ιστορία της ίδρυσης του Μουσείου στις αρχές της δεκαετίας ’80, ενώ η διευθύντρια Ζανέτ Μπατίνου μας ξεναγεί στις θεματικές ενότητες της έκθεσης. Οι συλλογές του μας πληροφορούν για την ιστορία 2.500 χρόνων του εβραϊκού ελληνισμού εστιάζοντας σε στοιχεία της καθημερινής, πολιτιστικής και θρησκευτικής του ζωής. Ο τ. πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωϋσής Κωνσταντίνης μιλάει για τις απαρχές των Εβραίων στην Ελλάδα, αλλά και για το ρόλο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Κεντρική θέση στο Μουσείο κατέχει ο χώρος του Ολοκαυτώματος στην ιστορία του οποίου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.  Ο Χάινς Κούνιο, μέλος της ακμάζουσας πριν τον Πόλεμο εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και από τους τελευταίους επιζήσαντες στρατοπέδου συγκέντρωσης, μιλάει για την τραυματική εμπειρία του στην Μαργαρίτα Πουρνάρα. Στη διάρκεια της εκπομπής γίνεται επίσης αναφορά στις δράσεις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί.

Στο τελευταίο μέρος, ο θεατής πληροφορείται σχετικά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ενώ ο φακός της κάμερας περιηγείται στους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου η Έρικα Περαχιά, υπεύθυνη του Μουσείου, μας ξεναγεί στους εκθεσιακούς του χώρους. Περιλαμβάνεται επίσης συνέντευξη του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Σκηνοθεσία: Τάκης Μπαρδάκος

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μαργαρίτα Πουρνάρα

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ