Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο  Ελλάδος (ΕΜΕ), η διπλή περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων – Αντικειμένων Μνήμη» και «Γιοσέφ Ελιγιά, o Ποιητής της Λίμνης».  Στην τελετή των εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και η διευθύντρια του ΕΜΕ, Ζανέτ Μπαττίνου.

Οι δύο αυτές παράλληλες εκθέσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος συνεργασίας του ΕΜΕ με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η πρώτη έκθεση, «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων – Αντικειμένων Μνήμη», με αυθεντικά λειτουργικά αντικείμενα, κειμήλια, χειρόγραφα, φωτογραφίες και εποπτικό υλικό από τη ρωμανιώτικη κοινότητα των Ιωαννίνων, μας δίνει μια εικόνα για τη ζωή αυτής της μικρής, αλλά σημαντικής κοινότητας που είναι από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου και η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα αριθμούσε περίπου 4.000 μέλη.

Η δεύτερη έκθεση, είναι αφιερωμένη στον Γιοσέφ Ελιγιά (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ιωσήφ Καπούλια, 1901-1931), τον σπουδαίο Ελληνοεβραίο ποιητή, στοχαστή και μεταφραστή και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την εποχή, τη ζωή και το έργο του.

Στη βραδιά των εγκαινίων, που προσέλαβαν τον χαρακτήρα μιας ζεστής γιορτής,  μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η πρέσβης του Ισραήλ κα Irit Ben Abba, ο πρέσβης της Τσεχίας κ. Jan Bondy, η κα Φωτεινή Τομαή, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, ο κ. Διονύσης Καψάλης (Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης), εκπρόσωποι των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και, βεβαίως, πολλοί Γιαννιώτες της Αθήνας.