Η διεθνής εβραϊκή κοινότητα είναι σήμερα φτωχότερη, καθώς έχασε ένα σημαντικό μέλος της. Το περασμένο Σάββατο, 2.7.2016, o Elie Wiesel έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, και ο θάνατός του γέμισε τις καρδιές όλων μας με θλίψη και συγκίνηση.

Ο Elie Wiesel γεννήθηκε το 1928 σε μια μικρή πόλη των Καρπαθίων. Μικρό παιδί θα ζήσει τη φρίκη των στρατοπέδων εξόντωσης, όπου θα χάσει τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Σε ηλικία 30 χρόνων θα αποτυπώσει τη φρίκη αυτή στο συγκλονιστικό βιβλίο του H Nυxτα (1958). Θα αφιερώσει έκτοτε όλη τη ζωή του στον αγώνα κατά της λήθης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το συγγραφικό του έργο είναι τεράστιο και αφορά στο σύνολό του την ιστορική τραγωδία του εβραϊσμού.  Για το πλούσιο αυτό έργο και τη δράση του τιμήθηκε το 1986 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν πάντοτε η λήθη και η αδιαφορία των ανθρώπων. «Ας είναι η θύμησή σου δικαίωση και τιμή, εμπόδιο στο χθεσινό εχθρό να σκοτώσει τα θύματά του με δεύτερο θάνατο – τη λήθη», γράφει για τα θύματα του Ναζισμού και καλεί τον διαβάτη να μην ξεχάσει τις 6 εκατομμύρια ψυχές που εξοντώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι. Τα συγκλονιστικά του αυτά λόγια κοσμούν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θεωρεί χρέος του να μην αφήσει του φόβους του Elie Wiesel να πραγματοποιηθούν. Με όλες μας τις δυνάμεις οφείλουμε να διατηρούμε πάντοτε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στη φρίκη που βίωσαν.

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: WJC  / AJCEJC /

* Στον ελληνικό Τύπο: Καθημερινή, 3.7.2016