«Το μήνυμα της νίκης της ανθρωπιάς απέναντι στην απανθρωπιά, του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα και της ανεκτικότητας στο διαφορετικό απέναντι στον φανατισμό του σκοταδισμού παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Βίκτωρ Ελιέζερ μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ναζί και σκοτώθηκαν, μαζί με Έλληνες και Ιταλούς αντιστασιακούς και Κρητικούς κρατούμενους, όταν το πλοίο “Ταναΐς” βυθίστηκε καθώς ταξίδευε με προορισμό τον Πειραιά.

Ο κ. Ελιέζερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο “Ταναΐς” είχαν επιβιβαστεί 350 Εβραίοι συλληφθέντες από τους Ναζί, μαζί με 250 Κρητικούς κρατούμενους και 192 Έλληνες και Ιταλούς αντιστασιακούς. Ωστόσο, στις 9 Ιουνίου 1944 το πλοίο θα βυθιστεί και μαζί του θα χαθεί ολόκληρη η Εβραϊκή Κοινότητα της Κρήτης. «Οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, να διδασκόμαστε από αυτό για να μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σεβασμού και κατανόησης προς το διαφορετικό και κυρίως με όρους ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Ελιέζερ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης: «Το περιστατικό του “Ταναΐς” δεν πρέπει να το ξεχνάμε… Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ιδιαίτερα εμείς στα Χανιά που κάθε βδομάδα και σε ένα χωριό έχουμε εκδηλώσεις μνήμης με θύματα που εκτελέστηκαν από την τρέλα της εποχής εκείνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πουλιδάκης ευχήθηκε «η θυσία τόσων ανθρώπων, αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας να συντελέσει στην ενίσχυση της δημοκρατικής μας συνείδησης στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε», ενώ η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ κα Τάμι Μπεν-Χαΐμ εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή της που δεν ξεχάστηκαν τα θύματα του “Ταναΐς” και πρόσθεσε τη σημασία που έχει να μνημονεύονται στις μέρες μας.

Αναφορά στα γεγονότα της εποχής έκανε η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κα Βασιλική Γιακουμάκη επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο “Ταναΐς” συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά βρέθηκε «το ανακάτεμα των “επικινδύνων υποκειμένων της ιστορίας”: Εβραίοι, αριστεροί, αντιστασιακοί κι άλλες ανομοιογενείς κατηγορίες, ρίσκο για την τότε τάξη πραγμάτων».

Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Ισραηλιτική Κοινότητα στην Ελλάδα.

  • Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία του κ. Βίκτωρα Ι. Ελιέζερ

Πηγή: ιστοσελίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΕΤΣ ΧΑΓΙΜ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Στις 14 Ιουνίου 2016 έγινε στη Συναγωγή Ετς Xαγίμ στα Χανιά, η επίσημη παρουσίαση της τουριστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα «Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανίων και η Εβραϊκή Κληρονομιά της Κρήτης» από τις πρεσβείες του Καναδά και του Ισραήλ. Η τουριστική αυτή εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα εβραϊκά και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στους χρήστες, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την πλούσια ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων και της Κρήτης.  Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, με την υποστήριξη  των Πρεσβειών του Καναδά και του Ισραήλ, και σε συνεργασία με την Συναγωγή Ετς Χαγίμ.

Κατά την εκδήλωση έγινε ομιλία από την επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Τάμυ Μπεν Χαΐμ, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα για μία εβραϊκή κοινότητα που αφανίστηκε μονομιάς με τη βύθιση του πλοίου Τάναϊς. 

Επίσης η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Καναδά κα Τζούλη Κροτώ, στην ομιλία της  επεσήμανε ότι με την δωρεάν εφαρμογή ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα της συναγωγής Ετς Χαγίμ.

Οι  Εβραϊκές Κοινότητες  της Κρήτης έχουν ιστορία 2.300 ετών. Αναπόφευκτα αυτές οι κοινότητες ωφελήθηκαν, αλλά και υπέφεραν, από τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της απομόνωσής του. Υπό από την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Οθωμανών, οι Εβραϊκές αυτές κοινότητες ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα από τα αρχαία χρόνια όπως επίσης ενσωμάτωσαν σε κάποιο βαθμό τον πλούσιο πολιτισμό των Σεφαραδιτών Εβραίων που είχαν διασκορπιστεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μετά τον 15ο αιώνα.    

Οι Εβραϊκές Κοινότητες της Κρήτης δέχθηκαν καταστροφικό πλήγμα κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν οι Ναζιστές κατακτητές κατέστρεψαν την Εβραϊκή Κοινότητα Χανίων.  Τον Μάιο 1944, οι Ναζί συγκέντρωσαν περίπου 300 Εβραίους από τα Χανιά και άλλα μέρη της Κρήτης. Μαζί με κάποια μέλη της Ελληνικής Αντίστασης και μερικούς Ιταλούς, τους έβαλαν σε ένα πλοίο και το βύθισαν ανοικτά της Κρήτης.  Μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν καταστραφεί στην Κρήτη πέντε συναγωγές μαζί με τα κοιμητήρια και σχολεία των Εβραίων.  Μόνο η βεβηλωμένη Συναγωγή Ετς Χαγίμ παρέμεινε ως μαρτυρία της Εβραϊκής ζωής στην Κρήτη.  Η Συναγωγή παρέμεινε κατεστραμμένη μέχρι να αρχίσουν εργασίες αναστήλωσής της το 1996, ενώ ξανάνοιξε το 1999. 

Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για Εβραίους και άλλους επισκέπτες στην Κρήτη απ' όλον τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Νέων Μέσων στο τμήμα  Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, έχει αναπτύξει σειρά εφαρμογών για να προωθήσει τον πολιτισμό, την ιστορία και τον τουρισμό της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και εφαρμογές για την ιστορία των Εβραϊκών Κοινοτήτων των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.  Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν αυτές τις εφαρμογές οι οποίες τους δίνουν την δυνατότητα να περιηγηθούν μόνοι τους στην ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS. Πρόκειται για τις πρώτες εφαρμογές του είδους τους που προωθούν την πλούσια ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας.      

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ