Η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της εβραϊκής Κοινότητας Λάρισας παρουσιάσθηκαν μέσα από το βιβλίο του κ. Ε. Μωϋσή σε εκδήλωση που έγινε την 1η Φεβρουαρίου 2001, στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λάρισας και το βιβλιοπωλείο "Γνώση".
 "Με το βιβλίο του κ. Εσδρά Μωϋσή - "Η Εβραϊκή Κοινότητα Λάρισας, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα" - αποκαλύπτεται η μακροχρόνια συνύπαρξη και αλληλεπίδραση διαφορετικών ηθών και παραδόσεων, εβραϊκών και ελληνικών που εμπλούτισαν την πολιτιστική πραγματικότητα και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Λάρισας...", ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κώστας Αγοραστός, η λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Ελένη Κουρμαντζή και ο ιστορικός ερευνητής - συγγραφέας κ. Αλμπέρτος Ναρ, που προσπάθησαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο να παρουσιάσουν μέσα σε λίγη ώρα ένα έργο, που για να το γράψει ο συγγραφέας, χρειάστηκε μια ζωή. Παρ' όλα αυτά, με ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευγνωμοσύνη για τον άνθρωπο που έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι τρεις παρουσιάσεις ήταν ομολογουμένως συγκλονιστικές και συγκίνησαν ιδιαίτερα το ακροατήριο.
Πριν την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μίνως Αλμπελανσής αναφέρθηκε στον ακάματο, όπως τον αποκάλεσε, ερευνητή που έγραψε ένα βιβλίο σταθμό για την ιστορία της Κοινότητας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο νομάρχης κ. Ι. Φλώρος, ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Τζιαστούδης, ο πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο Ραββίνος της Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Αννα Καραμανώλη, ο εκδότης της "Ελευθερίας" κ. Π. Δημητρακόπουλος, εκπρόσωποι των Αρχών, κ.α.

    (Απόσπασμα από την "Ελευθερία", Λάρισας, 2.2.01)
















Ο κ. Αλ. Ναρ, η κα Ελ. Κουρμαντζή, ο
κ. Κ. Αγοραστός κατά την παρουσίαση
του βιβλίου του κ. Ε. Μωϋσή

                                                                                                                                                                Ο συγγραφέας κ. Εσδράς Μωϋσής κλείνοντας την εκδήλωση  
                                                                                                                                                                παρουσίασης του   βιβλίου του