ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ

Σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα

Του Λέων Α. Ναρ

Την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, στις 8.30μ.μ, στο βιβλιοπωλείο IANOS(Σταδίου 24, Αθήνα), ο IANOS, οι εκδόσεις METAIXMIOκαι ο Λέων Α. Ναρ διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Το ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ, Σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα» του Λέων Α. Ναρ.

Η παρουσίαση το βιβλίου θα γίνει από τους Μυρτώ Αλικάκη, Στέλιο Κούλογλου, Αντώνη Πανούτσο, Χρήστο Σωτηρακόπουλο, Παύλο Τσίμα και Βικτόρια Χίσλοπ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ποιοι, άραγε, εμπνέονται τα συνθήματα που ακούγονται εξακολουθητικά στα γήπεδα από οπαδούς διαφορετικών ομάδων; Είναι αυτά μια σύγχρονη εκδοχή "δημοτικών τραγουδιών"; Μπορούν να επιβεβαιώσουν την άποψη πως η "κερκίδα" είναι από τους τελευταίους ζωντανούς χώρους δράσης του λαϊκού πολιτισμού;

Το βιβλίο απαντά σ' αυτά τα ερωτήματα, αναδεικνύοντας το ποιητικό, πολλές φορές, περιεχόμενο των συνθημάτων, το απόσταγμα κοινωνικής εμπειρίας και την αναμφισβήτητη λαογραφική τους αξία. Προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στους τόπους της συλλογικής περιπέτειας.

Από τον πρόλογο του Παύλου Τσίμα

 «Ξέρω ότι με έναν παράξενο και συχνά αναπάντεχο τρόπο το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο ως εμπειρία στο γήπεδο, όχι ως θέαμα στην τηλεόραση. Κι αυτή η εμπειρία του γηπέδου –η ατμόσφαιρά του, ο πυρετός του, το χιούμορ και η χυδαιότητα που συνυπάρχουν– δεν αποτυπώνεται πουθενά καθαρότερα απ’ ό,τι στη δημώδη ποίηση της εξέδρας, στα στιχάκια που τη δονούν. Η υπομονή και η αγάπη με την οποία ο Λέων Ναρ τα αποθησαύρισε, τα κατηγοριοποίησε και τα έσωσε από τη λήθη αποδίδει, νομίζω, δικαιοσύνη. Αν το ποδόσφαιρο σημαίνει τόσο πολλά σε τόσο πολλούς, θα ήταν άδικο να χαθεί στη λήθη η μουσική του. Ως “φίλαθλος”, τον ευχαριστώ».

Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000). Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ την ίδια χρονιά εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίοΕγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί. Το 2009 εκδόθηκε το δίτομο έργο του με τίτλο Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα, ενώ την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνια Ιανός. Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος, μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας (με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη Ισραηλίτες βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο (1915-1936) (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων). Χρονογραφήματά του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής (2006-2008). Αρθρογραφεί τακτικά (parallaximag.gr, iefimerida.gr) και εργάζεται ως καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.