Από σήμερα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, η πλατεία του Κάστρου των Ιωαννίνων ονομάζεται πλατεία «Μίνωος Σ. Μάτσα». Σε μια τελετή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας προς τιμήν του  διορατικού Γιαννιώτη που ανακάλυψε και στήριξε προσωπικότητες όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Καλδάρας και άλλοι, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του με την ιστορία ρεμπέτικου, λαϊκού αλλά και γενικότερα του ελληνικού τραγουδιού του 20ου αιώνα.
 
«Με έμαθε τι θα πει εντιμότητα, δικαιοσύνη, αγάπη και φιλία», ανέφερε από το βήμα του ομιλητή ο γιος του Μίνωα Μάτσα, Μάκης, πρόεδρος του πολυεθνικού οργανισμού Minos – Emi κατά τη διάρκεια της τελετής. «Πήρε αποφάσεις, πολλές φορές σε βάρος του, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας με τη διορατικότητά του ανθρώπους που στην εξέλιξή τους τον δικαίωσαν γιατί μαζί του δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολιτιστική μουσική κληρονομιά, εθνικό λαϊκό τραγούδι».
Κατά τη διάρκεια της τελετής έγιναν και τα αποκαλυπτήρια γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου, το οποίο δώρισε η οικογένεια Μάτσα στο δήμο Ιωαννίνων. «Είναι φτιαγμένο από γυαλί και πέτρα. Δύο διαφορετικά υλικά που συνυπάρχουν σε αρμονική φόρμα και σχέση», ανέφερε ο καλλιτέχνης. «Θα ήθελα η διαφορετικότητα των δύο υλικών να “συμφιλιώνεται” σε μια ενιαία φόρμα, αυτή του δέντρου κυπαρίσσι, δίνοντας ένα μήνυμα συνδεδεμένο με την ανεκτικότητα, ένα μήνυμα ενωτικό.  Το κυπαρίσσι είναι ένα από τα δέντρα που ορίζει τον εαυτό του και την έννοιά του. Μ’ αρέσει αυτή η φόρμα. Το δούλεψα τρεις μήνες στην Αίγινα. ΄Εχω κάνει πολλά έργα σε δημόσιους χώρους αλλά εδώ πρόκειται για ένα συμβολικό και ιστορικό μέρος, μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας», κατέληξε. 
Η τελετή εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
 
Από την ιστοσελίδα www.tovima.gr
 
Δείτε εδώ το σχετικό link