Στις 23.6.2010 έγιναν τα εγκαίνια της αίθουσας διαλέξεων του Γαλλικού Ινστιτούτου «Γιοσέφ Νεχαμά», παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Κριστόφ Φαρνό και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Κριστιάν Τιμονί. Η αίθουσα ανακαινίστηκε με την υποστήριξη της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και προορίζεται για την υποδοχή διαλέξεων, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων.
Ο Γιοσέφ Νεχαμά (1881-1971) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Γαλλία. Εργάστηκε επί δεκαετίες ως καθηγητής και διευθυντής της τοπικής σχολής της Alliance Israelite Universelle και ως γενικός επιθεωρητής όλων των σχολών της Alliance στην Εγγύς Ανατολή.
Το 1926 ίδρυσε και ανέλαβε την προεδρία της Τράπεζας «Ένωσις», που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν απ’ όπου επέζησε και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.
Η συγγραφική του δραστηριότητα υπήρξε πολύπλευρη, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις ως επίκεντρο τις πτυχές της κοινοτικής ζωής (λαογραφία, γλώσσα, ιστορία κ.λπ).
Το σημαντικότερο έργο του ήταν το «Histoire des Israelites de Salonique», το οποίο μεταφράστηκε αργότερα στα ελληνικά με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.