Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC), μαζί με άλλες οργανώσεις, καταδίκασε την επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της προσευχής, και είχε έξι νεκρούς και οχτώ τραυματίες. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ θεώρησε την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 29.1.2017 στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης του Κεμπέκ, στη διάρκεια της οποίας ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των 40 περίπου συμμετεχόντων στην προσευχή, «τρομοκρατική επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων».

Δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί.

Ο Τρυντώ δήλωσε: «Καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων σε ένα κέντρο προσευχής και ασύλου. Οι Καναδοί μουσουλμάνοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εθνικού μας κορμού. Τέτοιου είδους χωρίς οίκτο πράξεις δεν έχουν θέση στις κοινότητές μας, στις πόλεις ή στην ύπαιθρο της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος του WJCσε μια δήλωσή του που δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 30.1.2017, χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια» και ζήτησε «να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτής της φρικιαστικής ενέργειας που είχε ως στόχο τη μαζική δολοφονία».

Ο κ. Λόντερ, ανακαλώντας και παλαιότερες δηλώσεις του, επισήμανε τα εξής: «Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι φοβισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά να διατρανώσουμε την ελευθερία μας, η οποία περιλαμβάνει και την ελευθερία της λατρείας. Πρέπει να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και να φροντίσουμε ο ένας για τον άλλον: κάθε θρησκευτική κοινότητα για την άλλη και κάθε χώρα για την άλλη. Η μάστιγα της τρομοκρατίας δεν θα ηττηθεί παρά μόνο αν είμαστε ενωμένοι στην απόφασή μας να την νικήσουμε».

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, καταδίκασε κι αυτός, όπως και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, την επίθεση, με ένα τουΐτ: «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον λαό του Καναδά, μετά την αποτρόπαια επίθεση σε έναν οίκο προσευχής στο Κεμπέκ».

Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Αντιπροσώπων, Τζόναθαν Άρκους, ο οποίος ταξιδεύει στον Καναδά με στόχο την ενίσχυση των εβραιοϊσλαμικών σχέσεων, καταδίκασε επίσης την επίθεση ως εξής: «Δεν μπορεί να υπάρχει απολύτως καμία αιτιολόγηση που να δικαιολογεί τη σφαγή αθώων ανθρώπων. Προσευχόμαστε για τα θύματα και τις οικογένειές τους, και καλούμε τις θρησκευτικές κοινότητες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να νικήσουν ώς το τέλος την μάστιγα της θρησκοληψίας και της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Ιούνιο είχε τοποθετηθεί έξω από το πολιτιστικό κέντρο στο Κεμπέκ μια γουρουνοκεφαλή.

Πηγή: WJC, 30.1.2017