Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής των Ιωαννίνων με ναζιστικά σύμβολα, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε και σε κατοικίες της γύρω περιοχής.

Το φυλετικό μίσος, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος.

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να υψώσουν τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό και να αντιπαλέψουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανάδυση του.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2016

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση της ιστορικής Συναγωγής των Ιωαννίνων, με το σχηματισμό αγκυλωτών σταυρών στον εξωτερικό περιμετρικό της τοίχο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μάλιστα και απόπειρα εκφοβισμού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αφού οι δράστες δεν αρκέστηκαν στη βεβήλωση της Συναγωγής, αλλά σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς και σε παρακείμενες οικίες.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και αναμένουμε από τις Αρχές να ενεργήσουν άμεσα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών».

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ    

Ιωάννινα, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Θλίψη και αποτροπιασμό για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής εκφράζει ο Δήμος Ιωαννιτών, καταδικάζοντας την σε όλους τους τόνους. 

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τονίζει τα έξης:

«Οι εικόνες των αγκυλωτών σταυρών που κάποιος, κάποιοι, «ζωγράφισαν» στους τοίχους της εβραϊκής συναγωγής και παρακείμενων σπιτιών, προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε υγιή νου, σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των Ναζί. Τα Γιάννενα και η Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων  που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των Ναζί.

Η εικόνα της σβάστικας δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων  του φασισμού.

Δυστυχώς ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, εξακολουθούν να σπέρνουν το μίσος και το δηλητήριο τους και στις μέρες μας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, καμία παθητικότητα ή αδράνεια! Στη μνήμη των νεκρών του παρελθόντος και στις γενιές που δημιουργούν το μέλλον, δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να υψώνουμε σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές νοοτροπίες και τους εκφραστές τους».

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση της εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια προσβάλλει την μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και όλων των συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα του φασισμού και συνιστά ευθεία επίθεση στις αξίες της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας.
Οι ελληνικές Αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη και τιμωρία των υπαιτίων της αποτρόπαιας αυτής πράξης και είναι αποφασισμένες να μην ανεχθούν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ"

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το Ποτάμι καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αισχρή πράξη βεβήλωσης της Συναγωγής Ιωαννίνων. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου και ιδιαίτερα μάλιστα των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των λατρευτικών του χώρων είναι κανόνας που επιβάλλεται τόσο από την ιστορία της Ελλάδας όσο και από τις υποχρεώσεις που έχει η ίδια και οι πολίτες της για απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την κατάφωρη αυτή προσβολή των συμπολιτών μας Εβραίων και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται για τη σύλληψη και τον παραδειγματικό κολασμό των δραστών.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η άκρατη συνωμοσιολογία, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός «εκφράστηκαν», για μία ακόμα φορά με τη βεβήλωση της Συναγωγής των Ιωαννίνων.

Το ΚΙΝΗΜΑ καταδικάζει αυτονόητα την πράξη, παραμένοντας προσηλωμένο στις αρχές της ανεξιθρησκείας, του σεβασμού του ανθρώπου και της πίστης του, που μόνο μέσα από την προσήλωση στη δημοκρατία και την αλήθεια μπορούν να υπηρετηθούν.

Πηγές: Γραφεία Τύπου: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14.9.2016: Το καζάνι βράζει... του Γιώργου Μπουρδάρα 

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ