Το 22o Τακτικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος, που συγκλήθηκε στην Αθήνα στις 26.6.2016, αναβλήθηκε για την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, πριν γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον κ. Ελιέζερ (Λάζαρο) Αρούχ. Ακολούθησε δέηση από τον Ραββίνο Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν. Στη συνέχεια καλωσόρισαν τους συνέδρους, με σύντομες ομιλίες τους, οι δύο διατελέσαντες πρόεδροι του ΚΙΣΕ κατά τις δύο περιόδους της διανυθείσας θητείας του παρόντος Δ.Σ.: ο κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης και ο κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου ανέγνωσε γραπτή πρόταση του προέδρου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ για αναβολή του Συνεδρίου επειδή δεν είχε επέλθει συμφωνία μέχρι εκείνη τη στιγμή σχετικά με την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στο προεδρείο του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ. Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μίνος Μωϋσής πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία του Συνεδρίου με στόχο να συζητηθούν όλες οι προτάσεις. Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν και οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την έκθεση πεπραγμένων του απερχομένου Δ.Σ. Τα κύρια σημεία του έργου του ΚΙΣΕ κατά την τελευταία τριετία παρουσίασαν οι γεν. γραμματείς, ο κ. Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ, γ.γ. της πρώτης περιόδου, και ο κ. Μαρσέλ Σολομών, γ.γ. της δεύτερης περιόδου.

Οι Σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την απαλλαγή του απερχομένου Δ.Σ. του ΚΙΣΕ και εξέλεξαν ως εκπρόσωπο των Κοινοτήτων στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τον κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον κ. Πωλ Χάγουελ.

Ακολούθησε συζήτηση και διαβούλευση για το θέμα των εκλογών και για το νέο Δ.Σ. Εκφράστηκαν μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας απ΄όλες τις Κοινότητες, με κοινό χαρακτηριστικό την πεποίθηση ότι οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της χώρας πρέπει να εκπροσωπούνται κατά το δυνατόν αναλογικά στο Προεδρείο του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ που αποτελεί το αντιπροσωπευτικό όργανο του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τη συγκρότηση του προεδρείου του Δ.Σ. που θα προέκυπτε και καταληκτικά -με ομόφωνη απόφαση των αντιπροσώπων των Κοινοτήτων- το Συνέδριο αναβλήθηκε για τις 18.9.2016.