Η ιστορική και συλλογική μνήμη για το Ολοκαύτωμα έχει από τις 21.5.2016 και για σήμερα (22.5.2016) ως επίκεντρο τη Λάρισα. Καθώς, επελέγη από την προεδρεύουσα της Διεθνούς Ένωσης για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τη Ρουμανία, να φιλοξενήσει τις φετινές εκδηλώσεις λόγω της μακράς ιστορίας, αλλά και της διαρκούς δράσης και προσφοράς της Ισραηλιτικής Κοινότητας της.

Πρόκειται για εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, υπό τον γενικό τίτλο «Θυμόμαστε» παρουσία του πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουσιάν Φάτου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 18 ακόμη πρεσβείες χωρών από όλο τον κόσμο που αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα κατά του «αντισημιτισμού» και της ξενοφοβίας και βέβαια εκπέμποντας το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά».

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν εκτός από τον πρέσβη της Ρουμανίας, προεδρεύουσας χώρας της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος Λουσιάν Φάτου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος.

Στο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Από τον μοναδικό χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, όπου η ιστορία δένει αρμονικά με το σήμερα, ξεκίνησαν στις 21.5.2016 οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Στο Διαχρονικό Μουσείου εκτός των εξαιρετικών ευρημάτων φιλοξενείται και περιοδική έκθεση υπό τον τίτλο, "Δίκαιοι των Εθνών" η οποία ουσιαστικά ξεκινά το «ταξίδι» της από τη Λάρισα και θα συνεχίσει προς τις άλλες χώρες μέλη του IHRA και στις Χώρες Παρατηρητές. Η έκθεση εγκαινιάστηκε επίσημα στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και στο Διαχρονικό Μουσείο θα παραμείνει για μία εβδομάδα.

Στους χώρους του Διαχρονικού Μουσείου τους προσκεκλημένους ξενάγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια και ακολούθησε ομιλία για το Ολοκαύτωμα από τον ιστορικό Σταύρο Γουλούλη.

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο πρέσβης της Ρουμανίας Λουσιάν Φάτου ανοίγοντας την εκδήλωση επισήμανε ότι η ανάληψη της προεδρίας για φέτος από τη Ρουμανία της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος έρχεται ως αναγνώριση της προόδου και των επιτευγμάτων της χώρας, στην εκμάθηση, την αποδοχή και αξιοποίηση των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος, έτσι ώστε τέτοιες τραγωδίες να μην συμβούν ποτέ ξανά. Ταυτόχρονα, αντανακλά την ισχυρή δέσμευση της Ρουμανίας στην αποδοχή του παρελθόντος της, στην απότιση τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας.

ΣΤΟΧΟΙ

Αναφέρθηκε δε στις τρεις κύριες προτεραιότητες που έχει θέσει η Ρουμανική Προεδρία του IHRA:

* Τη συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την προώθηση καλύτερων πληροφοριών για το Ολοκαύτωμα, αλλά και με στόχο την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, του εξτρεμισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας,

* Την ενίσχυση της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος στην εκπαίδευση, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση των προγραμμάτων του IHRA και των εθνικών προγραμμάτων για το Ολοκαύτωμα στα κράτη μέλη και την επέκταση αυτών των δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις Χώρες Παρατηρητές και άλλους εταίρους,

* Την προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, με επίκεντρο την ενθάρρυνση της πρόσβασης στα αρχεία του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα με τις δύο παραδοσιακές συνεδριάσεις της ολομέλειας (μια στο Βουκουρέστι μεταξύ 23 - 26 Μαΐου και μια δεύτερη στο Ιάσιο 7-10 Νοεμβρίου), θα υπάρχουν επίσης δύο εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από τη ρουμανική Προεδρία του IHRA.

Ο κ. Λουσιάν απένειμε τιμητικό μετάλλιο στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία νωρίτερα είχε ξεναγήσει στον χώρο του Μουσείου τους προσκεκλημένους, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς τα Μουσεία είναι χώροι μνήμης γενικά η επιλογή του Διαχρονικού Μουσείου για να ξεκινήσουν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος.

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤ. ΓΟΥΛΟΥΛΗΣ

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του ιστορικού  Σταύρου Γουλούλη υπό τον τίτλο «Έτς Χαγΐμ» (Δένδρο Ζωής): Σύναξη Λαρισαίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος-Μία διαχρονική Ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας.

Μεταξύ άλλων ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ζωή της εβραϊκής παροικίας η οποία εδώ και αιώνες βρίσκεται συγκεντρωμένη υπό τη συναγωγή «Έτς Χαγίμ», Δένδρο Ζωής, ενός πανάρχαιου συμβόλου, που δείχνει πως οι νεκροί ζουν στη μνήμη και οι ζωντανοί ζουν καλύτερα ενθυμούμενοι τους νεκρούς. Όπως τόνισε η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για τη μνήμη των αδικοχαμένων Λαρισαίων Ισραηλιτών και όλων γενικώς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και για την καταδίκη της ρατσιστικής ιδεολογίας και πρακτικής του ναζισμού που τους εξόντωσε. Η ανθρωπιστική καταστροφή, με την ψυχική μας συμπαράσταση στα θύματα, παρατήρησε ο ομιλητής, είναι μία κατάφαση στην κάθαρση της συνειδήσεως, στο έλεος, που πρέπει να διέπει τη ζωή του ανθρώπου. Αυτή άλλωστε είναι η παράδοση του Εβραϊκού λαού. Η ιστορική κοινότητα των Ισραηλιτών της Λάρισας, με συνεχή παρουσία 2000 ετών συνεχίζει να ζει απόλυτα ενταγμένη στην ελληνική κοινωνία. Η εμπειρία του Ολοκαυτώματος και για τους δύο συνέλληνες, Εβραίους και Χριστιανούς, στη Λάρισα και όλη την Ελλάδα είναι πρότυπο ευγενούς συνυπάρξεως λαών σε όλον τον κόσμο.

Στο ΩΔΕΙΟ

Το βράδυ εξάλλου, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Δημοτικό Ωδείο πραγματοποιήθηκε συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Ορχήστρας του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη με θέμα «Θυμόμαστε – We remember».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Λουσιάν Φάτου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος τους Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος, η κ. Φωτεινή Τομαή επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και εμπειρογνώμων πρέσβης Α στο υπουργείο Εξωτερικών, που αναφέρθηκαν στο Ολοκαύτωμα, στα διαχρονικά διδάγματα και μηνύματα που εκπέμπει.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Στις 22.5.2016 στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του Σοφολογιότατου Ραβίνου Λάρισας Ηλίας Σαμπετάι με θέμα «Η αξία της μνήμης», απόδοση τιμής στην  μοναδική εν ζωή όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης Νάκη Μπέγα και βράβευση Λαρισαίων μαθητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Συντόνιζε η γεν. γραμματέας της Ι.Κ. Λάρισας Μπέττυ Μαγρίζου, Μετέφραζε η διευθύντρια της Ι.Κ. Λάρισας Αλίνα Μωυσή. Ακολούθησε στις 12:30 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων θυμάτων Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Πηγή: ιστοσελίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

*ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

-Η Λάρισα και ο κόσμος θυμούνται