- Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

- Ο David Harris Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σταν Μπέργκμαν, τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Ντέιβιντ Χάρις και τη συμμετοχή του ηγετικού στελέχους της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας κ. Αντριου Μανάτος, επισκέφθηκε την Αθήνα στις 18 και 19 Μαρτίου 2016. Η επίσκεψη -που περιελάμβανε σειρά πολιτικών και διπλωματικών συναντήσεων- κορυφώθηκε με εκδήλωση στο Δημαρχείο, κατά την οποία ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης υπέγραψε τη Διακήρυξη των Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού, καθώς και με την τελετή ανακήρυξης του Ντ. Χάρις ως Επιτίμου Διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Την ομάδα των Αμερικανών επισήμων συνόδευσαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού, ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μόρις Μαγρίζος, οι πρόεδροι της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μίνος Μωϋσής και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαβίδ Σαλτιέλ, και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, Μάνος Αλχανάτης, Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ, Δανιήλ Μπεναρδούτ και Σάκης Λεών.

Η Αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν Αμπα, με την επιτετραμμένη και διπλωμάτες της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, καθώς και τον τ. πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, η αντιπροσωπεία της AJC συζήτησε με ομάδα βουλευτών της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδος – Ισραήλ, που περιελάμβανε βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (τον κ. Δημήτρη Σεβαστάκη πρόεδρο της Επιτροπής, και τον κ. Νάσο Αθανασίου), τη Ν.Δ. (τους κ. Κώστα Καραγκούνη, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, και την κα Άννα Ασημακοπούλου), και το Ποτάμι (τους κ. Χάρη Θεοχάρη και Παναγιώτη Καρκατσούλη).

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν: Η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις του ζητήματος στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση και οι συνεχιζόμενες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, ο αντισημιτισμός, κ.ά.

«Προ 30ετίας, όταν η AJC ξεκίνησε την επικοινωνία με την Ελλάδα η διάθεση της Αθήνας απέναντι στο Ισραήλ ήταν κατά κύριο λόγο ψυχρή», ανέφερε ο Ντ. Χάρις, και συνέχισε: «Αυτή τη φορά είδαμε θερμή υποστήριξη στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα. Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή την οποία χαιρετίζουμε. Είναι γεγονός ότι Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στον διορατικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η AJC υπερασπίζοντας και προωθώντας τη σημασία των δεσμών μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ».

Κορυφαίο σημείο της επίσκεψης της AJC ήταν η συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία στο Δημαρχείο, συζήτησε για την άριστη συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και  τόνισε τη σταθερή προσήλωση της δημοτικής αρχής της Αθήνας στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο κ. Καμίνης  υπέγραψε τη Διεθνή Διακήρυξη «Δήμαρχοι ενωμένοι κατά του Αντισημιτισμού», μια εκστρατεία δέσμευσης και ευαισθητοποίησης της AJC, την οποία έχουν προσυπογράψει περισσότεροι από 60 Ευρωπαίοι και 300 Αμερικανοί δήμαρχοι, αντιπροσωπεύοντας 130 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. «Υπογράφω αυτή τη Διακήρυξη διότι πιστεύω ότι πρωταρχική αξία της πολιτισμένης κοινωνίας είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Συμπράττω με τους δημάρχους που έχουν υπογράψει στηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων. Οι ξένοι επίσημοι, καθώς και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών εξήραν τη στάση του Δημάρχου και τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες του για ανάπτυξη αλλά και για «να διατηρηθεί η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων της Αθήνας, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες φωνές».

Η επίσκεψη της AJC ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 18.3.16, με την τελετή ανακήρυξης του κ. Ντ. Χάρις σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που έγινε στο αμφιθέατρο του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Η τελετή ξεκίνησε με προσφώνηση του Πρύτανη καθηγητή κ. Νικόλαου Γεωργόπουλου, ο οποίος καλωσόρισε τον Ντ. Χάρις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών καθηγητή κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη. «Οι φιλίες δοκιμάζονται σε καιρούς δύσκολους και αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τζιαμπίρης συμπληρώνοντας ότι ο «Ντέιβιντ Χάρις έχει αποδείξει ότι είναι ένας πραγματικός φίλος για τη χώρα μας», και τονίζοντας ότι ο Ντ. Χάρις έχει αφήσει «ένα βαθύ αποτύπωμα ανθρωπισμού στην ιστορία». Ακολούθησε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος και η περιένδυση του κ. Χάρις με την Τήβεννο του Πανεπιστημίου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Ντ. Χάρις, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πως η γνωριμία του με την πολιτική φυσιογνωμία και τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για την προσφορά της «Αθήνας και της Ιερουσαλήμ στον πολιτισμό», τον ενέπνευσαν και τον κινητοποίησαν στο έργο του για την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. «Η συνεργασία αυτή για μένα αποτελούσε πάντα μια φυσική και αυτονόητη αρχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το θαυμασμό του για την ολιγάριθμη αλλά δυναμική ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

Στους παρισταμένους αλλά και στους φοιτητές διανεμήθηκε το βιβλίο «Το Ισραήλ και η Αραβο-Ισραηλινή Διαμάχη: Σύντομος οδηγός για προβληματισμένους», του Ντ. Χάρις (επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: ΚΙΣΕ, μετάφραση: Λίλα Μορδοχάϊ).