Την Κυριακή, 10 Μαΐου 2015,  έγιναν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου  συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία, εκδηλώσεις μνήμης που σηματοδότησαν τα 70 χρόνια από την απελευθέρωσή του και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εθνικές αντιπροσωπείες που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού, μεταξύ των οποίων και στους 3.700 Έλληνες που θανατώθηκαν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις τελετές στα εθνικά μνημεία των χωρών και ακολούθησε  η μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, όπου συμμετείχαν δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες, πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη και 50 επιζώντες πρώην κρατούμενοι. Στην εκδήλωση στο κεντρικό μνημείο του Μαουτζάουζεν  παρέστη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο κ. Χάιντς Φίσερ, τον καγκελάριο κ. Βέρνερ Φάιμαν και την πρόεδρο της Αυστριακής Βουλής κα Ντόρις Μπούρες.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής κα Ραχήλ Μακρή. Από εβραϊκής πλευράς στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν –ως φιλοξενούμενοι της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη- ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης και ο πρόεδρος της Β’ Γενιάς κ. Μάριος Σούσης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπηςκ. Αρσένιος, η πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη κα Χρυσούλα Αλειφέρη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ, πρέσβυς κ. Ανδρέας Παπαδάκης, καθώς και μέλη της ομογένειας της Αυστρίας, στο πλαίσιο αποστολής που συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονία.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: …«Να ενσαρκώσουμε ακόμη τον αγώνα κατά του ναζισμού, του φασισμού, της απολυταρχίας κάθε είδους, της περιστολής και ελευθεριών, να αποτελέσουμε άξιους συνεχιστές εκείνων που δεν δέχτηκαν την ισοπέδωση της ύπαρξης τους, επειδή ήταν διαφορετικοί, αλλά και να αποδειχτούμε αντάξιοι της επιταγής για αγώνα και αντίσταση, αντάξιοι της παρακαταθήκης που άφησαν οι νεκροί και οι επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας».

Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς Ναζί τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και αργότερα από το Άουσβιτς.

Φωτογραφίες:

Επάνω: Στιγμιότυπα από την τελετή στο Μνημείο της Ελλάδας στο Μαουτχάουζεν. Η πρόεδρος της Βουλής, ο Μητροπολίτης Αυστριάς και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

Κάτω: Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Ραχήλ Μακρή στο Μνημείο του Μαουτχάουζεν.

Στοιχεία από: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ελληνική Πρεσβεία Βιέννης & NEWPOST

Διαβάστε σχετικά: Αυστρία: Εκδηλώσεις Μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν

* Δελτίο Τύπου από τον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων

* Δείτε εδώ το ρεπορτάζ στην τηλεόραση της ΒΟΥΛΗΣ, με την ομίλία της Προέδρου της Βουλής και δηλώσεις του πρόεδρου του Συλλόγου της Β΄ Γενιάς Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μ. Σούση.