Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ερευνητή και πεζογράφου Αμπέρτου Ναρ, οι εκδόσεις Νεφέλη και οι εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στις 5 μ.μ., εκδήλωση που θα γίνει στα πλαίσια της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στο Περίπτερο 13, της Αίθουσας Φιλολογικό Καφενείο της ΔΕΘ.

Για το έργο του Αλμπέρτου Ναρ θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χρίστος Ζαφείρης, Θανάσης Τριαρίδης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, σε μήνυμά του, έγραψε για τον Αλμπέρτο Ναρ και τη σημασία του έργου του για τον Ελληνικό Εβραϊσμό:

«Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος χαιρετίζω την εκδήλωση για τον αείμνηστο ομόθρησκο Αλμπέρτο Ναρ, ο οποίος με το έργο του υπηρέτησε τόσο την ιστορία όσο και τη λογοτεχνία.

Ως ιστορικός ερευνητής και λαογράφος ο Ναρ μελέτησε τη ζωή των Εβραίων, καθώς και των Εβραϊκών Οργανισμών της Θεσσαλονίκης, και ως λογοτέχνης αποτύπωσε τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του μέσα από το πρίσμα του γιου επιζώντων του Ολοκαυτώματος, έχοντας κατακτήσει μια αγωνιώδη όσο και δημιουργική πορεία ωρίμανσης.

Στον Αλμπέρτο Ναρ οφείλουν χάρητες με απόδοση τιμής στη μνήμη του, όχι μόνον οι Ισραηλίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά όλοι οι πολίτες της, δεδομένου ότι παρουσίασε με προσοχή και στοργή πτυχές, άγνωστες πολλές φορές, της πόλης σε καταστάσεις βίου.

Ο Α. Ναρ υπήρξε επίσης πολύτιμος συνεργάτης του ιστορικού περιοδικού του ΚΙΣΕ «Χρονικά», έχοντας δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιμεληθεί δύο αφιερωματικά τεύχη του, το αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη (τ. 7, 1978) και εκείνο με θέμα τη φυσιογνωμία του Εβραίου στη νεώτερη Ελληνική Λογοτεχνία (τ. 112, 1990).    

Συγχαίρω όσους είχαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης στην οποία εύχομαι κάθε επιτυχία».    

Σχετικά:

- Για τον Α. Ναρ στο biblionet.gr