Ο Σύλλογος Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Λυκείου-Θεσσαλονίκης «Ικτίνος», διοργάνωσε στις 6 & 7 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους 99 μαθητές εβραϊκού θρησκεύματος, οι οποίοι διέκοψαν το 1943 τη φοίτησή τους λόγω της Γερμανικής Κατοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τελετή που έγινε στο Θέατρο του σχολικού συγκροτήματος κατά την οποία μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Αναστασιάδης και ο συγγραφέας κ. Σάμμυ Βαρσάνο. Μετά τις ομιλίες ο ηθοποιός  κ. Αλμπέρτος Εσκενάζη ανέγνωσε ποιήματα και στη συνέχεια έγιναν τα  αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων «Ικτίνος» κ. Γιώργο Συνεφάκη και τον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.  

Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε στο θέατρο «Άνετον», η θεατρική παράσταση «Άγνωστος Αριθμός» που σκηνοθέτησε και ερμήνευσε ο ηθοποιός Αλμπέρτος Εσκενάζη. Το έργο παρουσιάζει το μονόλογο ενός κρατούμενου του Άουσβιτς, ο οποίος προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στους Εβραίους μαθητές που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του πολέμου.