«Η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μας θυμίζει τη φρίκη που προκάλεσαν στην ανθρωπότητα ο ναζισμός και ο φασισμός», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, «αποτελεί ιστορικό καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη, σε κάθε μεριά του κόσμου, να είναι σε εγρήγορση. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις μεταπολεμικές κατακτήσεις της ανθρωπότητας.

Σήμερα, η οικονομική κρίση – αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών – η άρνηση ορισμένων πολιτικών ηγεσιών και δυνάμεων να αντιμετωπίσουμε από κοινού στην ΕΕ το προσφυγικό ζήτημα με ανθρώπινο τρόπο, συνάμα με την ιστορική λήθη, είναι παράγοντες που συντελούν στην άνοδο της ακροδεξιάς και του απομονωτισμού».

«Ειδικά στη χώρα μας, η οποία γνώρισε τη θηριωδία των ναζί, οι αντισημιτικές φωνές, οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, οι ρατσιστές και οι μισαλλόδοξοι πρέπει να συναντούν τη σθεναρή αντίσταση όλων μας.

Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και πολιτικές σεβασμού και ισότητας για όλους. Η Ελληνική Δημοκρατία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες διατήρησης της ιστορικής μνήμης, όπως είναι η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε στα κρεματόρια των ναζί, δεκάδες χιλιάδες Εβραίους Έλληνες πολίτες. Ποτέ ξανά!», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του.

Πηγή: Αυγή, 27.1.2017